Misshandlade sin inneboende – döms till två års fängelse

Stenungsundsbon i 30-årsåldern åtalades tidigare i somras, misstänkt för rån, misshandel och flera stölder. Nu döms han till två års fängelse, men han frias från tidigare misstankar om inbrott i cykelaffären West Coast Bike i Stora Höga. Detta trots att hans domkraft med fingeravtryck påträffades i butiken efter inbrottet. Enligt tingsrätten går det inte att styrka att han medverkat vid själva inbrottet.

ANNONS
|

Det var en natt i slutet av juni som polisen grep och häktade mannen efter att ha larmats till Stenunge allé där två män setts smyga omkring bland parkerade bilar, i misstänkt syfte att stjäla.

I det åtal som väcktes mot Stenungsundsbon i början av juli rymdes även denna händelse, då mannen ska ha satt sig i våldsamt motstånd då han greps, misstänkt för att tillsammans med en bekant ha stulit två elcyklar och en motorcykel. I den deldom som nu fallit vid Uddevalla tingsrätt finns dock ännu inget utlåtande eller domslut om denna händelse.

Tre fall av misshandel

Däremot döms Stenungsundsbon för flera av de andra brott han åtalats för och som inbegriper tre fall av misshandel, varav det ena grovt, samt stöld av bland annat mediciner ur ett förvaringsskåp i ett parkeringsgarage vid Hasselbacken dagen före midsommar.

ANNONS

Det senare fallet rubricerades först som misstänkt rån, då Stenungsundsbon enligt åtalet ska ha gått till attack mot en man som blev vittne till stölden och då konfronterade honom. Den åtalade har i förhör också erkänt att bråk uppstått och att de tumlade runt på marken. Han har dock nekat till att ha knivhotat mannen vilket målsägaren hävdat.

Villig att lämna tillbaka

Omständigheterna kring den utredda aktuella händelsen tyder också enligt tingsrätten på att Stenungsundsbon inte haft som primärt syfte att faktiskt behålla det han tillgripit, utan förklarat sig villig att lämna tillbaka det stulna då han ertappades.

Den misshandel som därefter skett har främst berott på XX:s vilja att lämna platsen. Förfarandet bör därför inte betecknas såsom ett rån utan får med hänsyn till omständigheterna i övrigt sammantaget anses vara av mindre allvarlig art. XX ska då inte dömas för rån utan för de andra brott som förfarandet innefattar, vilket i det här fallet alltså är misshandel och stöld”, skriver tingsrätten i sitt domslut.

Ska betala skadestånd

De övriga två misshandelsfall, varav det ena grovt, som mannen nu döms för gäller två incidenter som skedde tidigare i maj, då mannen hamnade i bråk med sin dåvarande inneboende. I det ena av fallet ska Stenungsundsbon ha slagit honom med någon form av tillhygge mot huvudet och knäet, i det andra fallet slagit och sparkat honom ett flertal gånger mot huvud och överkropp då han låg ned på marken.

Vid en samlad bedömning av omständigheterna anser tingsrätten att XX då visat sådan särskild hänsynslöshet och råhet som gör att misshandeln är att bedöma som grov”, skriver tingsrätten i sitt utlåtande om den senare händelsen.

Mannen har nu av Uddevalla tingsrätt dömts till två års fängelse för dessa brott. Han döms även att betala totalt 33 700 kronor i skadestånd till sina brottsoffer.

Frias från inbrottsmisstankar

Däremot frias Stenungsundsbon från tidigare misstankar om inbrott i cykelbutiken West Coast Bike i april tidigare i år. Detta trots att hans domkraft med fingeravtryck påträffats i butiken efter händelsen.

Själv nekar han till att ha medverkat vid inbrottet och enligt tingsrättens bedömning går det heller inte att motbevisa att det är som han säger, att någon av de som besökt hans lägenhet kan ha tagit domkraften ur hallen där han tidigare förvarat den. Han säger sig själv vidare inte minnas när den försvann eller när han såg den senast och av de övervakningsfilmer som finns går enligt tingsrätten heller inte att identifiera de två personer som fångats på bild.

LÄS MER:Åtalas efter att ha tjuvtankat på samma mack – sex gånger

LÄS MER:Två män anhållna efter cykelstöld – polisen varnar för ny stöldvåg

LÄS MER:Man ska ha blivit attackerad – av sin inneboende

ANNONS