Kön ringlade sig lång utanför vårdcentral - många ville vaccinera sig

Kön ringlade sig lång utanför Capio i Henån då stora vaccinationsdagen drog igång. Vårdcentralen hade möjlighet att ge 700 dosen under dagen, vid lunchtid hade cirka 150 doser givits.

ANNONS
|

De första kom redan klockan nio på morgonen för att vara säker på att få sin dos. En timme senare ringlade sig kön lång utanför vårdcentralens byggnad. Verksamhetschef Johan Ellegård stod i entrén och släppte in besökarna, ett par i taget för att undvika trängsel i trapphuset.

700 doser på en dag

– Vi har så vi kan erbjuda 700 doser i dag, men så många tror jag inte kommer. Förra gången vi hade drop-in vaccination gav vi cirka 150 doser, jag tror det landar på samma antal i dag.

LÄS MER:Drop in vaccin-ska locka fler att rulla upp skjortärmen

150 doser hade distriktssköterska Theres Johansson även förberett inför dagen. Hon var på plats tidigt på morgonen för att ta fram det frusna vaccinet. Vårdcentralen använder i huvudsak Pfizer men den som önskade Modernas vaccin kunde få även det.

ANNONS

– Jag förbereder för de andra sköterskorna så de har sprutorna klara på en bricka. En uppdragen dos måste användas inom sex timmar, sedan får den slängas, så det gäller att beräkna väl och inte dra upp för många.

Självklart att vaccinera sig

En av dem som kom för tredje sprutan var Håkan Lindström. Han driver handelsträdgård och träffar varje dag många människor.

– Det är självklart för mig att ta även den tredje dosen. I mitt yrke träffar jag många kunder och även om vi försöker hålla avstånd vill jag vara så skyddad jag kan, säger Håkan Lindström.

Under vaccinationsdagen arbetade nio sjuksköterskor samt en läkare vid vårdcentralen, utöver det fanns fyra administratörer på plats. Att få tag på personal till vaccinationsdagen har inte varit något stort problem.

– Vi har haft turen att få in flera pensionerade sjuksköterskor med många år i yrket, tidigare distriktssköterskor som hoppat in och hjälpt oss, säger Johan Ellegård.

LÄS MER:Patient upplevde smittorisk vid vårdcentral: ”Folk stod som packade sillar”

Kerstin Johansson är en av de rutinerade, henne känner många Orustbor igen bland annat från BVC. Hon är pensionär sedan ett par år tillbaka men hjälper gärna till med vaccination. En av dem som fick känna av Kerstins erfarna handlag var Ramon Johansson som kom för den tredje sprutan.

Smidigt stick

– Stick bara, jag är inte spruträdd, sa Ramon och inom några sekunder hade Kerstin stuckit klart.

Lika smidigt gick det då Stefan Stenmark fick sitt stick av sjuksköterska Lena Sundell. Även Stefan ser det som självklart att vaccinera sig.

– Jag vill skydda mig själv mot att bli sjuk och samtidigt minska risken att smitta andra.

Förutom Capio gick det under lördagen att få covidvaccination vid Närhälsans mottagningar på Tjörn och i Stenungsund.

LÄS MER:Nu startar snart Covid vaccinationen i externa lokaler

LÄS MER:Stenungsund rustar för ökat tryck på vaccinering

LÄS MER:De deltar i Stora vaccinationsdagen

ANNONS