Lördagen den 22 januari har över 140 aktörer drop in-öppet för alla som vill vaccinera sig mot covid-19.
Lördagen den 22 januari har över 140 aktörer drop in-öppet för alla som vill vaccinera sig mot covid-19. Bild: Robin Aron

De deltar i Stora vaccinationsdagen

Över 140 vaccinatörer kommer att delta i Västra Götalandsregionens stora vaccinationsdag på lördag. Syftet är att underlätta för invånarna och få fler att vaccinera sig. I STO har fyra vårdcentraler drop in-öppet på lördag.

ANNONS

När Folkhälsomyndigheten gick ut med att alla över 18 år skulle erbjudas en tredje vaccindos mot covid-19 beslutades också att ännu en allmän vaccindag ska hållas, där vårdcentraler över hela Västra Götaland håller öppet för drop in-vaccinering.

Fyra vårdcentraler i STO, två i Stenungsunds kommun och en på vardera ö, har öppet för drop in på lördag den 22 januari. Totalt deltar över 140 aktörer i vaccinationsdagen.

LÄS MER:Kommunens vädjan: Besök inte våra äldreboenden

– Med vaccinationsdagen vill vi göra det så enkelt om möjligt att vaccinera sig. Vaccin är det bästa skyddet vi har mot svår sjukdom i covid-19, säger vaccinationssamordnaren Kristine Rygge i ett pressmeddelande.

ANNONS

LÄS MER:Kyrkan lånar ut sina lokaler till vaccinering

I höstas arrangerades vaccinationsdagen för första gången. Då deltog 141 vaccinatörer i Västra Götaland och närmare 8 000 personer kom för att vaccinera sig. Hälften av dem fick då sin första spruta.

– Tredje dosen är viktigt för ett gott skydd mot svår sjukdom. Men det är också viktigt att de som inte tagit en första eller andra dos passar på att göra det när det nu är lättillgängligt och vi har gott om vaccin, säger Kristine Rygge.

Drop in-öppet i STO på vaccinationsdagen

  • Närhälsan Stenungsund vårdcentral, Jullen 3, Stenungsund
  • Närhälsan Stora Höga vårdcentral, Stora vägen 2, Stora Höga
  • Närhälsan Tjörns vårdcentral, Syster Ebbas väg 1, Kållekärr
  • Capio Vårdcentral Orust, Kaprifolvägen 2E, Henån

Drop in-vaccineringen pågår mellan klockan 10.00 och 14.00, lördag 22 januari.

Samtliga vaccinatörer finns på 1177.se.

LÄS MER:Här är restriktionerna som börjar gälla 12 januari

Sedan drygt en vecka tillbaka kan alla över 18 år få sin tredje dos vaccin mot covid-19. Kravet är att man fått två doser och att det gått minst fem månader sedan man fick sin andra dos.

57 procent av alla över 50 år i regionen hade förra veckan fått sin tredje dos. För de som är födda 2009 och tidigare, alltså alla över 13 år, har 86 procent fått en dos och 82 procent två doser.

LÄS MER:Rusning efter dos tre väntas – men inga tider finns i STO

LÄS MER:Nu kan 18-åringar boka tid för tredje vaccindosen i Västra Götaland

ANNONS