Wilma Eriksson och Stenugnsund skakade om serieettan Lerum. Bild: Pontus Söderman

Stenungsund skakade om serieledaren Lerum – sänkta av en golvrullare

Två olika innebandyvärldar möttes i Stenungsund arena. Men det skulle visa sig vara jämnare än vad mång trott när Stenungsunds innebandydamer tog emot seriettan FBC Lerum i division 1.

|

Lerum kom till Stenungsund med 20 ombytta spelare och den rödklädda bänken fylldes nästan ända ner till kortsidan, Stenungsund mönstrade 13 spelare med gott om plats på sin bänk. Lerum hade gått rent och vunnit rubbet i serien, SIBK hade blandat och gett med två vinster och två förluster, varav den senaste slutade 0–9 mot Zenith

Lerum är dessutom ett spelskickligt lag som vill föra matchen, Stenungsund kämpar efter sin förmåga och hugger när tillfälle ges. Och Lerum kanske var för sturska, för serieledarna slarvade på egen planhalva några gånger. Eller så kände de inte till Linn Thorén, som snappade upp ett halvdant uppspel och prickade krysset till 1–0 för Stenungsund. Nathalie Nilsson hade också två lägen att öka på ledningen.

SIBK håller andan när Josefine Borgersen hämtar sig efter en smäll. Wilma Erikssson, Amanda Lagergréen och Hanna Hedberg stöttar. Bild: Pontus Söderman

I slutet av första perioden lackade Lerum ur på att spela snyggt. Ellinor Falck testade i stället att helt enkelt knö sig fram till mål. Först då gick det att överlista SIBK:s skickliga målvakt Josefine Borgersen.

– Det kändes tufft, men jag fick bra hjälp utifrån, säger hon om sin prestation.

Respektlöst SIBK

I början av andra perioden kostade Stenungsund på sig att vara lika respektlöst som i inledningen, men flera lägen. I stället lämnades en Lerum-anfallare obevakad för en sekund, det räckte för att straffas med ett baklängesmål.

Stenungsund svarade med en klasskontring, ett skolboksexempel på effektiv offensiv. Josefine Borgersen snodde åt sig bollen när Lerum stökade framför målet. Hon kastade ut den till Amanda Lagergréen som hittade Ella Andersson, som i sin tur höll inne med skottet i någon tiondel innan hon tryckte upp bollen vänster kryss.

Ella Andersson ger Stenungsund ledningen.
Ella Andersson ger Stenungsund ledningen. Bild: Pontus Söderman

Några minuter senare hittade Linn Thorén fram till Ella Andersson. Nu valde hon att skjuta lågt till 3–2.

Några misstag senare kvitterade Lerum, men topplaget han knappt jubla klart innan Ella Andersson var framme för tredje gången och petade in en retur till 4–3 på Elina Pilblads skott, efter ett anfall som startade med ännu ett distinkt utkast från Josefine Borgersen.

– Jag är nöjd med utkasten. Det har varit lite problem, men de löste det bra med att sticka ut mot kanterna, säger SIBK-målvakten.

– Att vi har Ella som lyckas få in tre bollar är helt otroligt, tycker Wilma Eriksson.

– Hon är helt grym, menar Josefine Borgersen.

Tung tredje period

I tredje periodens inledning lånade Lerum inte ut bollen. Efter fem minuters tung press kom kvitteringen. Och drygt tio minuters Lerums-dominans senare tog gästerna ledningen – på ett slumpskott som blev avgörande.

– Väldigt tråkigt. Det är den jag känner att jag är surast över idag. En golvrullare, fnyser Josefine Borgersen.

– När vi håller det så bra, ändå lyckas de få in den. Vi visste att de ledde serien och att det skulle bli tufft,särskilt efter 0–9 mot Zenith. Om vi varit lika många spelare som Lerum, då hade vi tagit det här. Nu växlar de upp i tredje och det gör att vi inte orkar, säger Wilma Eriksson, hårt arbetande spelare i Stenungsund.

– Att vi höll ihop så bra … de andra lagen har blivit överkörda mot Lerum. Det gör att vi får bättre målskillnad, menar Josefine Borgersen.

Stenungsund ska ha all heder åt prestationen. Tyvärr ger det inga poäng.

Innebandy

Division 1 västsvenska dam

Stenungsunds IBK – FBC Lerum 4–5 (1–1, 3–2, 0–2)

Mål: Ella Andersson 3, Linn Thorén.

Bra: Josefine Borgersen i mål och tremålsskytten Ella Andersson stack ut i ett hårt arbetande SIBK.