Hanna Thuvik blir Årets idrottsprofil 2022: ”Det är otroligt ärofyllt”

Den Rönnängsfostrade ishockeyspelaren Hanna Thuvik tilldelas ST-tidningens utmärkelse Årets idrottsprofil för 2022. Den 20-åriga anfallaren är inne på sin tredje säsong i SDHL-laget Brynäs IF och är en del av Damkronorna.
– Det är otroligt ärofyllt! säger Hanna om att bli den allra första att utses till Årets Idrottsprofil.

ANNONS

Det är onsdag förmiddag och Hanna är hemma i sin lägenhet i Gävle. Senare samma kväll ska hon spela match hemma i Monitor ERP Arena mot Modo.

– När det är match jobbar jag oftast inte, förklarar Hanna.

Att ta sig tid att prata med massmedia har hon dock för vana att göra. Den här gången är ärendet dock lite annorlunda. Hanna har nämligen av ST-tidningens redaktion utsetts till Årets Idrottsprofil 2022. Detta efter att ett stort antal av ST-tidningens läsare dessutom fört fram hennes namn i diskussionen.

Hon får ett diplom, en blomsterkvast samt 5 000 kronor.

– Åh, vad kul! säger Hanna som får motiveringen uppläst för sig (se faktaruta).

ANNONS

– Det var kul att höra! Jag har läst om priset på Facebook.

Har du fått andra priser i något annat sammanhang?

– Nu får jag tänka... jo, jag har fått Goda tävlingsresultat av Tjörns kommun. Jag fick det tillsammans med Nora Oskarsson när vi 2017 vann Stålbucklan, det som nu är TV-pucken.

Match med Hisingens IK

Hannas hockeykarriär inleddes på just Tjörn och spel i moderklubben Rönnäng IK.

– Mina bröder Erik och Nils började spela ishockey och så hängde jag med till ishallen. Det föll sig väldigt naturligt att jag också skulle testa, säger Hanna om två år äldre Erik och tvillingbrodern Nils.

– Jag var sex-sju år gammal. Då var det bara killar men till slut var vi nog fem tjejer i laget, säger hon som fann sin position som anfallare och poänggörare.

Första matchen med enbart tjejer var inte i Rönnängs IK utan...

– ....det var faktiskt en match i GP-pucken – med Hisingen! De skulle samla ihop ett lag med spelare från närområdet. Då fick några spelare från Rönnäng frågan. Vi mötte Västergötland i finalen, säger Hanna.

Ta ansvar tidigt

Hon fortsatte spela i RIK och nådde U16. Inför säsongen 2016/17 fick hon kontakt och kontrakt med Trollhättans HC.

– Det var tränaren – Kent-Arne Svensson – som frågade om vi ville vara med och spela där samtidigt som vi fick vara med i Västergötlands distriktslag. Det blev en kombination, säger Hanna som då var 14 år gammal.

Två år senare, vid 16 års ålder, skrev hon på för Göteborgs HC och spel i SDHL säsongen 2019/19. Då befann hon sig i gränslandet mellan nian och gymnasiet.

På samma sätt som i damfotboll avancerar man inom damishockey ganska snabbt uppåt – man debuterar tidigt i A-lag – och blir både rutinerad och närmast veteran vid ung ålder.

– Maja Nylén-Persson (i Brynäs) är 22 år gammal och gör sin nionde (!) säsong i SDHL. Det är lite samma sak som i fotbollen att man kommer in som betydligt yngre än vad herrarna gör och tidigare blir en betydande spelare.

Är det bra eller dåligt?

– Det har nog sina för- och nackdelar. Man får ta ansvar tidigt men det är inte som killarna som lär sig ta ansvar stegvis. Det är både och, faktiskt.

Uppdrag i blågult

Inför säsongen 2020/21 var Hanna redo att flytta till anrika Brynäs IF som var och är ett topplag i SDHL

– Jag hade precis fyllt 18 år (hon fyller år 17 maj – reds.anm) när jag flyttade upp. Erika (Grahm, sportchef i Brynäs) frågade mig säsongen innan om jag ville flytta upp, men då hade jag kontrakt med Göteborg, säger Hanna som också ville att skolan skulle funka.

– Jag hade ett år kvar. Om det funkade med skolan skulle jag flytta upp.

Landslagsuppdragen började komma, först i U18-landslaget – då spelade Hanna fortfarande för Rönnäng – och senare i Damkronorna.

– Det var samma säsong som jag flyttade hit 2020/21. Då var det pandemi och inga landskamper men vi hade ett landsläger i Skövde i augusti 2020. Första matchen var nog precis efter årsskiftet mot Danmark eller Norge.

Hur var det att dra på sig landslagströjan?

– Otroligt kul! Det är alltid speciellt att dra på sig landslagströjan och stå på blålinjen och sjunga nationalsången.

I augusti 2022 var hon ytterst nära att få spela med Damkronorna i det VM som avgjordes i Danmark.

Aldrig självklart med landslag

Att spela i Brynäs kan – möjligen – vara ett annat fönster än exempelvis GHC om man vill ta plats i ett landslag.

– Det kan nog vara så. Man får andra ögon på sig. Men jag vet att det egentligen inte spelar någon roll vilket lag man spelar i, menar Hanna.

Känner du dig någorlunda bofast i Damkronorna eller ÄR du bofast, rentav?

– Jag känner det inte så, säger Hanna.

– Det är klart att man har varit med på de flesta lägren, så man känner en trygghet när man kommer dit. Men man ser det aldrig som självklart att man ska bli uttagen, säger hon.

”Vågar ta mer plats”

Om Hanna blir mer och mer bofast i landslaget, så går hon stadigt framåt i Brynäs. Säsongen 2021/22 nådde hon på 36 matcher i grundserien upp till totalt 15 poäng fördelat på nio mål och sex assist.

Räknar man in onsdagens match mot Modo är Hanna redan nu uppe på 24 poäng.

Vad är din sammanfattning av säsongen – så här långt?

– Eftersom vi har ett annorlunda lag i år jämfört med förra året, så har man fått ta större ansvar. Och när man känner det från tränarna får man mer självförtroende, säger Hanna.

– Jag tycker att jag har utvecklats i den rollen. Jag vågar ta mer plats. Det har genererat mer speltid och därmed mer chans att kunna få göra skillnad.

Hon ligger just nu på 15:e plats i poängligan för SDHL. Om man tänker bort de utländska spelarna är Hanna faktiskt fjärde bästa svenska spelaren! Och ser man enbart till Brynäs har hon bara Maja Nylén-Persson framför sig vad gäller att göra poäng.

– Det är otroligt många utländska spelare som är bra och har många poäng, säger hon.

Trivs otroligt bra

Hon befinner sig i en angenäm situation med tanke på att hennes nuvarande kontrakt med Brynäs går ut efter den här säsongen.

Hanna har tidigare uttryckt att hon trivs ”otroligt bra, bättre än vad jag trodde att jag skulle göra” både i Brynäs som klubb och Gävle som stad, men samtidigt befinner Frölunda HC sig på en intressant resa på väg till SDHL.

– Man får ju först se om de går upp, men det är ett otroligt bra lag, säger Hanna.

– Men det finns tankar åt båda hållen.

Det stora målet med säsongen 2022/23 är att göra det som Brynäs inte lyckats med under de två föregående åren: att vinna SM-guld.

– Vi har ett bra lag i år också. Vi vet att vi kommer att gå till slutspel men där kommer det att bli tufft.

LÄS MER:Brynäs med Hanna Thuvik förlorade avgörande SM-final – nytt publikrekord för svensk damhockey

LÄS MER:Ingen plats i VM i ishockey för Thuvik: ”Jag litar på att han har tagit ut det bästa laget”

LÄS MER:Hanna Thuvik åter i Damkronorna efter en stark höst med Brynäs

Årets idrottsprofil 2022

Hanna Thuvik med förflutet i Rönnängs IK tilldelas ST-tidningens Årets idrottsprofil för 2022.

Så här lyder motiveringen:

”Med start i Rönnängs IK har den 20-åriga Hanna Thuvik, via spel i Trollhättans HC och Göteborgs HC, tagit sig till anrika Brynäs IF i SDHL där hon har fått vara med om SM-slutspel.

Hon har sakta men säkert etablerat sig i klubblaget som en pålitlig poänggörare samt tagit en landslagsplats i Damkronorna.

Hanna är en förebild i svensk damishockey och visar med sin inställning och personlighet vägen för kommande generationer av hockeyspelare”.

ANNONS