Brynäs med Hanna Thuvik förlorade avgörande SM-final – nytt publikrekord för svensk damhockey

Klassiska Brynäs med den Rönnängsfostrade forwarden Hanna Thuvik i laget förlorade den femte och avgörande SM-finalen mot Luleå. Brynäs satte nytt svenskt publikrekord med 7 765 åskådare.

|

Inför den femte och avgörande matchen på torsdagskvällen berättade den Rönnängsfostrade forwarden Hanna Thuvik i ST-tidningen att det var en speciell match.

”Det är guld eller silver” sa hon.

Hanna vet vad det innebär att ta silver. Hon var med i förra årets lag som förlorade SM-finalen, även den gången mot Luleå.

Det kom att bli ännu ett SM-silver för Hanna.

Brynäs hade chansen

I tisdagens fjärde match på bortais låg Brynäs under med 1–2 i matcher vilket gav Luleå chansen att åter bli svenska mästare och det på hemmais.

Brynäs reste sig dock och vann med 7–2 efter att fullkomligt ha kört över Luleå med 5–0 i den andra perioden. Därmed reducerade man finalserien till 2–2.

Nu var det Brynäs tur att ha matchboll i den femte och direkt avgörande matchen hemma i Monitor ERP Arena i Gävle.

Luleå tog kommandot

Men det var som om laget var tagna av stundens allvar.

Linn Peterson satte 1–0 för Luleå redan efter 69 sekunders spel. Efter drygt tio minuters spel hade Luleå utökat ledningen till 3–0 (10.22) genom ännu ett mål av Linn Peterson samt Josefine Persson. Då tog Brynäs timeout.

Efter 18.34 ådrog sig Luleå en utvisning. I det powerplay som följde kunde Maja-Nylén-Persson reducera till 1–3 vilket gav Brynäs kontakt med Luleå.

Brynäs reducerade

I den andra perioden kom Brynäs ut som ett annat lag och reducerade ytterligare till 2–3 efter 2.48.

Efter drygt åtta minuters spel utökade dock Luleå ledningen till 4–2 och det var också siffrorna när lagen gick till den andra periodpausen.

Men man kom inte närmare trots att man satsade allt på ett kort är man tog ut målvakten. Luleå vann med 5–2 efter att ha satt ett sista mål med 17 sekunder kvar att spela.

Nytt publikrekord

Den femte SM-finalen kom att spelas inför rekordpublik för svensk damhockey.

I söndags satte Brynäs nytt rekord när 6 537 åskådare kom för att se den tredje finalmatchen i Monitor ERP Arena.

När det stod klart att det skulle bli en femte och direkt avgörande kamp på hemmais var det redan på förhand upplagt för ett rekord, i synnerhet som samtliga sittplatsbiljetter såldes slut på sju minuter!

Det nya rekordet ligger på 7 765 personer. Brynäs har i detta SM-slutspel lockat sammanlagt 23 748 åskådare.