Nu ska Tjörns havsbotten rensas på spökfiskeredskap

Kvarglömda och tappade fiskeredskap är ett stort problem längs västkusten. Redskapen fortsätter fiska utan att fångsten tas om hand och även fångst som i normala fall skulle släppas ut i havet igen fastnar. Nu har Tjörns kommun ansökt om en miljon kronor för att rensa havsbotten.

ANNONS
|

Samhällsbyggnadsnämnden vid Tjörns kommun har ansökt om 999 457 kronor från Jordbruksverket för att kunna genomföra ett projekt för sanering av spökfiskeredskap från havets botten.

Fiskeredskap som glöms kvar, tappas eller försvinner är ett stort problem längs västkusten och orsakar stora miljöproblem. Runt 2 000 hummertinor försvinner varje år längs kusten och dessa tinor fortsätter fiska och utarmar beståndet. Många hummertinor har dessutom tilltäppta flykthål som gör att även mindre humrar som normalt sett skulle kunna fly, blir fast och dör inne i hummertinan.

Lokala fiskare

Städprojektet kommer genomföras med hjälp av lokala fiskare och den externa projektledaren Per-Olof Samuelsson, som tidigare även ansvarat för liknande projekt i Sotenäs, Lysekil och på Orust.

ANNONS

– Det kommer vara en mix av olika sorters metoder, mest draggning. Men vi kommer också använda proffsdykare som kan gå ner nära sjömärken och bergskanter, berättar Per-Olof Samuelsson.

Vid själva draggningen kommer man använda fiskare som har god lokalkännedom för att undvika att draggen fastnar i grynnor och skär.

– Det är fiskare från Skärhamn som redan i våras visade intresse för att delta och som kommer vara med i arbetet nu, säger Per-Olof Samuelsson.

Plågsam död

Han menar att det mesta havsskräpet kommer från fritidsfiskare, men att det inte skräpas ner med med vilje, utan det är okunskap och otur som leder till att redskapen går förlorade. För korta linor och felaktig placering gör att andra båtar kör över kulorna, hårda vindar för ut tinorna på djupare vatten och kulorna försvinner under havsytan och blir omöjliga att hitta. Men de hummertinor som är märkta med namn återlämnar man till ägaren, på så vis sker det en viss återvinning av redskapen.

– Torsk och sandskäddor går in i hummertinan och lockar med sig hummer och krabbor. Först dör fisken och sen hummern och krabban. Det är både plågsamt och tar på beståndet. Dessutom bryts nylonen i redskapen ner och bildar mikroplaster. Det är mycket viktigt att vi får upp spökfiskeredskapen från havsbotten, avslutar Per-Olof Samuelsson.

LÄS MER:STO-kommuner i nytt projekt för bättre havsvatten

LÄS MER:Undervattensdrönare ska söka efter spökgarn

LÄS MER:Hummerfiskets skräpiga baksida – tinor fortsätter spökfiska

Så undviker du att skräpa ner på havsbotten.

Per-Olof Samuelsson har tre tips till den som vill undvika att skräpa ner havsbotten med fiskeredskap

1. Sätt inte dina hummertinor i farleden. På natten kör yrkestrafik där och kan dra med sig linorna.

2. Ha inte för korta linor. Vid hård vind kan hummertinorna flytta sig till djupare vatten och då räcker kanske inte linan längre. Kulorna hamnar då under vattenytan.

3. Använd tunga hummertinor. De lätta ihopfällbara hummertinorna har en tendens att blåsa iväg till djupare vatten.

Källa: Per-Olof Samuelsson

ANNONS