Bera Nordal, museichef på Nordiska Akvarellmuseet.
Bera Nordal, museichef på Nordiska Akvarellmuseet. Bild: Bengtåke Carlson

Museichefen om tunga året: ”Förfärligt att behöva stänga”

Nu kommer det åter gott om besökare till Nordiska Akvarellmuseet. Det är inte som förr, men det skapas åter ett möte med konstpubliken på plats. En sak museichef Bera Nordal är mycket glad över. Men hon tror inte att nånting blir detsamma efter det som nu skett – inte i samhället och inte på museet.

ANNONS
|

– Förhoppningsvis har vi lärt oss något av det som vi nu har gått igenom. Och jag tror att vi över huvud taget kommer att ha en annan verkligen efter, än vad vi hade före, säger hon.

För museets del – liksom för alla andra – började allt förra våren.

– Vi insåg i mars månad att vi måste stänga museet. Att detta var något mycket större än vad vi fram till dess hade trott. Vi hade öppnat två föreställningar, men nu fick vi stänga allt. Utställningar, annan verksamhet – allt!

De ställde in och hade stängt till mitten av maj månad, då det fick vara femtio personer samtidigt.

ANNONS

– Vi hade planerat en fantastisk jubileumsutställning som vi fick ställa in. En utställning om djuren i bild från tiden före kameran och till dagens utrotningsproblem. Jag är säker på att det hade blivit en mycket välbesökt utställning.

Men det blev i alla fall en sommarutställning 2020 – med Lars Lerin och Bruno Liljefors bland andra.

– Det tog tid att anpassa sig, och minskningen av tillåtet antal besökare gjorde att vi hade en kö utanför som tvingade oss ha vakt, berättar Bera Nordal.

I det här läget var alla optimistiska – fram till mitten av november då det var dags att stänga igen.

– Alltihop var mycket värre än vad vi hade fruktat. Då hade vi inte haft nån programverksamhet sedan mars 2020. Och att stänga ett museum, det är verkligen något förfärligt – jag har aldrig ens tänkt den tanken tidigare. Att vi nu ändå lyckades få till den här Hundertwasser-utställningen det var verkligen på håret, säger hon.

Bera Nordal, museichef på Nordiska Akvarellmuseet.
Bera Nordal, museichef på Nordiska Akvarellmuseet. Bild: Bengtåke Carlson

Även om det inte är som tidigare, så är Bera Nordal mycket tacksam att besökarna är tillbaka på museet – för henne är det fysiska mötet väldigt viktigt.

– Men positivt är att jag tror detta kan leda till en större respekt för museet. Fler kommer att inse hur viktigt det är, säger hon.

Det som nu skett, har förstås också inneburit en rejäl ekonomisk förlust – flera miljoner enligt Bera Nordal. Å andra sidan har det funnits möjlighet att göra saker de tidigare inte hade haft tid att ta itu med.

LÄS MER:Akvarellmuseet laddar för sommarens stora utställning

Museet drar nu sakta igång – men Bera Nordal tror inte att folk kommer att vara som vanligt. Och inte att det nånsin kommer att bli som förr igen.

– För tillfället planerar vi bara just den här utställningen. I framtiden kommer vi dessutom att arbeta digitalt och i verkligheten parallellt, säger hon.

Museet är öppet igen – som förr, men ändå inte riktigt som förr.

ANNONS