Akvarellmuseet laddar för sommarens stora utställning

Friedensreich Hundertwasser är en av efterkrigstidens internationellt mest berömda konstnärer. Nu på söndag invigs sommarens stora utställning med ett drygt hundratal av hans verk på Akvarellmuseet i Skärhamn.

ANNONS

Utställningen är en samproduktion mellan Nordiska Akvarellmuseet och The Hundertwasser Non-Profit Foundation i Wien, med fokus den österrikiske konstnärens måleri från sent 1940-tal fram till 1970-talet.

Syftet med urvalet av hans konst på utställningen är att är att ge ett 2000-tals perspektiv av hans konstnärskap under den tumultartade efterkrigstiden och sätta hans färgsprakande akvareller i centrum, förklarar museichefen Bera Nordal.

– Hundertwasser var verkligen en pionjär inom både grön arkitektur, urban grönska och miljöskydd, vilket gjorde honom både världsberömd och gav honom lite av popstjärnestatus inom avantgardekonsten, säger Bera Nordal.

Symbol för att allt hänger ihop

– Han ville till exempel att man skulle bygga hus med mer färg i stadsmiljö när man byggde upp det sönderbombade Europa. Spiralen, som blivit lite av ett signum i hans konstnärskap, symboliserar också den eviga cirkulationen där budskapet är att allt hänger ihop och att vi måste ta hand om vår planet om vi själva ska överleva.

ANNONS

Något som ju också kommit att prägla miljödebatten under 2000-talet, då detta för de flesta också anses långt mer självklart än när Hundertwasser försökte övertyga andra om det på 50- och 60-talet, menar Bera Nordal.

Friedensreich Hundertwasser skapade fram till sin död år 2000 i många olika konstnärliga medier och för att belysa detta är utställningen uppdelad i sektioner, där hans arbete i måleri, arkitektur, textil, grafik och ekologisk strävan framhålls.

– Det är en väldigt fin utställning som sprakar av färg och form. Den är också otroligt berörande då den ger uttryck för just glädjen till livet, vilket ju verkligen är något som vi alla behöver just nu, säger Bera Nordal, som därför hoppas att många ska vilja besöka utställningen som kommer att pågå hela sommaren och en bit in på hösten, till och med den 12 september.

Försiktig öppning utan vernissage

Akvarellmuseet slog i slutet av mars i år upp portarna igen efter att tvingats hålla stängt i nästan exakt ett år på grund av de rådande pandemirestriktionerna.

LÄS MER:Akvarellmuseet har slagit upp portarna igen

– Vi hade sedan öppet i fyra veckor innan vi stängde igen för att förbereda inför denna utställning. Vi öppnar nu försiktigt igen, utan vernissage på söndag och med max 50 personer på plats i lokalerna samtidigt.

– Men vi hoppas förstås samtidigt att många ska hitta hit, för vi saknar och längtar verkligen efter våra besökare. Det är väldigt tomt utan dem.

ANNONS