Hesa Fredrik.
Hesa Fredrik. Bild: Josefine Ingvarsson

Orsaken till att Hesa Fredrik tjöt under torsdagen

Ett tekniskt fel aktiverade Hesa Fredrik vid Kyrkenorumskolan under torsdagskvällen. Nu pågår arbetet med att rätta till felet.
– Vi jobbar på för fullt med att lösa problemet och kommer senast vara klara på måndag, säger Chistian Weberberger, chef- och stabresurs vid Södra Bohusläns räddningstjänstförbund.

ANNONS
|

Under torsdagskvällen tjöt Hesa Fredrik som står vid Kyrkenorumskolan i ungefär 30 minuter. Orsaken var inte att det var skarpt läge utan ett tekniskt fel. Det meddelar Chistian Weberberger, chef- och stabsresurs vid Södra Bohusläns räddningstjänstförbund, som under fredagsförmiddagen var på plats och undersökte vad som hänt.

– Vi vet inte mer än att det är något tekniskt fel på systemet som drivs av lufttryckssensorer. Vi har stängt av larmenheten vid platsen och försöker nu fixa problemet och hoppas på att vara klara senast på måndag.

Många oroade personer hörde av sig till kommunen under torsdagen och Dennis Salenborn, säkerhetssamordnare på Stenungsund kommun, menar att det är mindre bra att larmet gick igång.

ANNONS

– Jag vet att det var många som hörde av sig till kommunen och var oroade eller berättade hur allvarligt det är att larmet går igång utan att det är någon allmän fara, och det kan jag bara hålla med om. Jag har aldrig varit med om att larmet skulle ha gått utan anledning under mina elva år inom kommunen, säger han.

Christian Weberberger berättar att lokalborna i Stenungsund inte behöver vara oroliga över att de tillfälligt har stängt av enheten vid Kyrkenorumskolan.

– Det finns flera larmenheter runt om i kommunen och med tanke på hur många som hörde det igår kan jag lova att man kommer märka om något händer och alla andra larmen går igång. Det här är ett fel som inte borde inträffa som tyvärr inträffade men vi känner oss trygga med att systemet i stort fungerar som det ska, avslutar han.

LÄS MER:Hesa Fredrik tjöt över Stenungsund – tekniskt fel

LÄS MER:Därför hörs Hesa Fredrik ”fel” dag – så fungerar viktiga testet

LÄS MER:Därför finns inga Hesa Fredrik på Tjörn eller Orust

ANNONS