Kyrkenorumskolan
Väktare var på plats vid Kyrkenorumskolan, men fick enligt vittnesuppgift inte stängt av larmet. Bild: Mikael Johansson

Hesa Fredrik tjöt över Stenungsund – tekniskt fel

Ett tekniskt fel aktiverade Hesa Fredrik vid Kyrkenorumskolan under torsdagskvällen. Orsaken till det tekniska felet är ännu oklart.

ANNONS
|

Räddningstjänsten har ännu inga uppgifter om vad som föranlett larmen, men man arbetar med att ta reda på det.

– Vi håller på att undersöka vad som hänt, i nuläget har vi inte utfärdat ett VMA, säger Millie Ekman, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten.

Efter cirka 30 minuter slutade larmet att tjuta.

– Det är ett teknisk fel som inträffat vid Kyrkenorumskolan, säger Dennis Salenborn, säkerhetssamordnare Stenungsund kommun.

Enligt räddningstjänsten ska man undersöka orsaken till att larmet aktiverades närmare efter helgen.

Varningssignaler, Hesa Fredrik och VMA

Utomhuslarmet: Hesa Fredrik

I Sverige har vi ett utomhuslarm som kallas ”Hesa Fredrik”. Det är ett nätverk av tutor som täcker hela Sverige, och som är en del av hela det svenska varningssystemet. (Du kan läsa om alla delarna lite längre ner.) Det finns ungefär 4500 tutor och de sitter ofta på hustak eller andra höga ställen. På landsbygden är det inte lika många tutor som i städerna. Ungefär hälften av alla svenskar bor så att de kan höra tutan när de är utomhus.

Tutorna testas fyra gånger om året. Det är alltid klockan 15 den första måndagen i månaden i mars, juni, september och december. Om den första måndagen är en röd dag görs testet en vecka senare. Varje gång det testas berättar de om det på radion, i alla SR-kanaler.

Vad ska du göra om du hör ett larm?

Om du som är barn hör Hesa Fredrik, eller ser meddelanden om VMA eller andra larm på TV eller text-TV, ska du först och främst berätta det för någon vuxen i din familj eller närhet. De allra flesta larmen handlar om sånt som inte är så farligt, eller som händer på andra platser än där du bor. Men det är alltid bra att kolla med en vuxen!

Det här är vad vuxna ska göra när de hör eller läser de olika larmen:

VMA: Gå inomhus. Stänga alla dörrar, fönster och ventilationen, om det går. Lyssna på Sveriges Radio P4, eller se på TV eller text-TV. De kan också läsa här på Krisinformation.se, eller ringa till 113 13. OBS! Detta gäller inte när det bara är ett test, alltså klockan 15 den första måndagen i mars, juni, september eller december. Då behöver de inte göra någonting särskilt.

Flyglarm: Ta sig till ett skyddsrum så snabbt som möjligt.

Beredskapslarm: Lyssna på Sveriges radio P4, eller se på TV eller text-TV. Göra sig beredd på att vara hemifrån ett tag, kanske i flera dagar. Ta reda på var det finns skyddsrum, gå till skyddsrummet och hjälpa till att göra i ordning det.

De vuxna har alltid ansvaret för att alla barn kommer i säkerhet om det behövs.

Källa: Krisinformation.se

ANNONS