Bild: Vidar Ruud/Hasse Holmberg

Nytt försök att lura äldre person att logga in på sin dator

En ny anmälan om försök till telefonbedrägeri mot en äldre person anmäldes under torsdagen till polis i Stenungsund.
– Det verkar helt klart vara ett nytt skov på gång just nu där man ringer upp äldre personer och försöker lura dem, säger Lars Wahlin, förundersökningsledare vid polisen i Södra Fyrbodal.

ANNONS
|

Det var vid 13-tiden i torsdags som en äldre Stenungsundsbo anmälde att denne ska ha blivit utsatt för försök till bedrägeri via telefon.

– I det här fallet handlar det om en Stenungsundsbo i 80-årsåldern som ska ha blivit uppringd med information om att någon ska ha köpt en Iphone i dennes namn och att räkningen för denna nu var på väg till Kronofogden, berättar Håkan Hansson, tf stationsbefäl vid polisen i Södra Fyrbodal.

Kontaktade bank och polis

För att stoppa detta försökte uppringaren sedan förmå den äldre Stenungsundsbon att logga in på sin bank genom att att installera ett program på datorn, troligen en så kallad trojan, det vill säga en skadlig programvara för att komma åt personens privata uppgifter och bankkonton.

ANNONS

– Här ska dock den äldre personen dragit öronen åt sig och lagt på luren och själv ringt sin bank som uppmanat till att polisanmäla händelsen, fortsätter Håkan Hansson.

En anmälan om försök till bedrägeri har upprättats efter händelsen, som är den fjärde bara den senaste veckan, då flera äldre personer ska ha blivit uppringda av misstänkta bedragare som försökt förmå dem att logga in på sin bank för påstådd hjälp av den som ringt upp.

”Ett avskyvärt beteende”

– Det verkar helt klart vara ett nytt skov på gång just nu där man ringer upp äldre personer för att försöka lura dem, bekräftar Lars Wahlin, förundersökningsledare vid polisen i Södra Fyrbodal.

– Ett avskyvärt beteende som vår bedrägerirotel också jobbar mycket med för att försöka stoppa. I det flesta av de nu anmälda fallen har de som blivit uppringda dessbättre inte heller gått på detta, utan kontaktat polis. Men det kan ändå vara på sin plats att utfärda en ny varning om att aldrig lämna ut några personliga uppgifter om sig själv om man blir uppringd av någon okänd på det här sättet. Det bästa är bara att lägga på luren.

LÄS MER:Man i 90-årsåldern larmade om försök till bedrägeri

LÄS MER:Falska telefonförsäljare försökte lura Stig, 80

LÄS MER:Bedragare försökte lura kvinna på 58 000 kronor

ANNONS