Bild: Arkivfoto

Bedragare försökte lura kvinna på 58 000 kronor

Kvinnan i 70-årsåldern kontaktade under onsdagskvällen polis efter att ha blivit uppringd av en bedragare. Kvinnan blev under eftermiddagen uppringd av en person som uppgav sig ringa från Telia och sedan försökte lura henne på en stor summa pengar.

ANNONS
|

Det var vid 16.30 som kvinnan, bosatt i STO-regionen, enligt anmälan fick telefonsamtalet.

– Den som ringde ska ha uppgett att den äldre kvinnan hade en outbetald seniorrabatt på 16 000 kronor som hon ville hjälpa henne att lösa ut, berättar Herman Egelström, stationsbefäl vid polisen i Södra Fyrbodal.

Kvinnan ombads hänga kvar i luren, medan uppringaren skulle koppla henne vidare till teknikavdelningen.

– Därefter ska hon ha blivit ombedd att koppla upp sig via sin bankdosa, vilket hon också gjorde, men sedan bröts plötsligt samtalet och kvinnan blev då orolig och kontaktade sin bank, berättar Herman Egelström vidare.

Fick hjälp att spärra kontot

Av bankpersonalen fick hon sedan hjälp att spärra sitt konto.

ANNONS

– Man kunde då se att det hade påbörjats en överföring från kvinnans bankkonto på 58 000 kronor, som dock inte hunnit gå igenom, berättar Herman Egelström, som nu vill utfärda en varning.

– Vi behöver hjälpas åt att påminna om att man aldrig ska logga in med bank-id eller bankdosa för att identifiera sig om man blir uppringd på det här sättet. Banker, telefonbolag och så vidare jobbar inte på det här sättet. Det man ska göra om detta sker är att lägga på, punkt slut, säger Herman Egelström.

Tidigare bedrägeriförsök

Ett tidigare försök till bedrägeri inträffade så sent som i förra veckan då en äldre man från STO-regionen blev uppringd av en person som uppgav sig vara polis och sedan försökte förmå mannen att logga in på sin internetbank och redogöra för senast gjorda transaktioner. Detta efter att ha påstått att någon ändrat beloppsgränsen på mannens Swishkonto och även gjort inköp.

I detta fall drog dock mannen öronen åt sig direkt, la på luren och kontaktade polis.

ANNONS