Luciatåg i form av en traktorparad genom Uddevalla genomförs nu också i Stenungsund.
Luciatåg i form av en traktorparad genom Uddevalla genomförs nu också i Stenungsund. Bild: Arkivbild

Luciatåg på hjul ska sprida glädje på Stenungsunds gator

Ett luciatåg på hjul kommer att lysa upp decembermörkret för Stenungsunds invånare. Idén till arrangemanget stal en handledare på kommunens arbetsmarknadsenhet med sig från sin tidigare arbetsgivare Uddevalla kommun som kör liknande lussetåg.

ANNONS
|

På luciamorgonen kommer kommunala arbetsfordon köra genom samhället med några stopp för lussefika runt om i centrala Stenungsund.

Flera skolor, kommunhuset och bostadsområden får besök av de pimpade fordonen och dess förare och medåkare som utlovas vara luciaenligt klädda.

”En rolig och inspirerande idé”

– Det här är ett samarbete mellan arbetsmarknadsenheten och parkavdelningen. Vi ville erbjuda våra invånare ett luciatåg och liva upp stämningen lite. Vi tycker det är en rolig och inspirerande idé att få bjuda våra invånare på lite glädje, säger Sandra Tedenby, verksamhetschef för kompetens och utveckling på Stenungsunds kommun.

Själva idén om ett motordrivet luciatåg kommer ursprungligen från Mikael Wentzel, handledare på arbetsmarknadsenheten (AME) i Stenungsunds kommun. Han har tidigare arbetat i en grannkommun som har samma slags firande.

ANNONS

– Jag har stulit idén från min gamla arbetsplats Uddevalla kommuns gata och park. De har kört samma luciatåg i flera år men med bara traktorer. Det har varit väldigt uppskattat.

Nappade på hans förslag

Han presenterade sedan idén för sin chef och kollegorna nappade också.

– För en dryg vecka sedan sa jag att jag hade ett förslag på hur vi kan pigga upp tillvaron. Jag visade bilder från Uddevalla och sade att jag ville vi ska ha ett liknande spektakel här, men med fler fordon än bara traktorer. Vi är ett gäng på AME som är upphovsmän till det här och vi bjöd in park också för vi har ett jättefint samarbete med dem så flera därifrån kommer vara med. De tar med pepparkakor, skumtomtar och julmust.

Oklart hur många som ska vara med

Exakt hur många fordon och anställda som kommer vara med i luciatåget är i nuläget inte riktigt spikat enligt Sandra Tedenby.

– Vi håller på och roddar i det nu. Det blir kanske fem, eller i alla fall under tio personer som ska vara med. Personalen kommer vara lite utklädda och bjuda på lite pepparkaka och julmust längs vägen.

Den här vägen kör luciatåget

Avgår klockan 07.30 från Gesällgatan till Kristinedalskolan och vidare till Vuxenutbildningen på Hasselbacken.

Därifrån rullar tåget bort mot till Nösnäsgymnasiet och Stenungsund arena.

Följet tar sedan vägen via bensinmacken Cirkel K på färden mot kommunhuset där luciatåget stannar till för att sedan fortsätta förbi arbetsmarknadsenhetens lokaler på Strandvägen.

Färden går vidare till Ica Kvantum och fortsätter förbi Stenungskolan samt Nyborg och tillbaka till gata och parks lokaler på Gesällgatan.

LÄS MER:Levande julkrubba lockade många besökare till Valla

LÄS MER:De samlar in pengar till välgörenhet – med hjälp av kvinnokalender

LÄS MER:Stenungsunds pastorat bjöd in till kransbindning i Norum

ANNONS