Lotta Kristensson och Eivor Jansson är nöjda med året kalender med historiska kvinnor.
Lotta Kristensson och Eivor Jansson är nöjda med året kalender med historiska kvinnor. Bild: Teresa Innocenti

De samlar in pengar till välgörenhet – med hjälp av kvinnokalender

Årets kvinnokalender från Tjörn är fylld med historiska kvinnor och förebilder för att samla in pengar till Läkare utan gränser.
– Vi kör inte med varianten ”nakna bröst”.

ANNONS
|

För sju år sedan drabbades Eivor Jansson från Fagerfjäll av en allvarlig sjukdom. En tumör upptäcktes i hennes huvud och operation var nödvändig. Operationen gick bra men Eivor Jansson kände att hon behövde sysselsätta sig under rehabiliteringen. Då föddes idén om en kalender.

– Jag gjorde ett inlägg på Facebook och frågade om några ville vara med. Det var tänkt att bli en kvinnokalender, säger Eivor Jansson.

Kalender med olika teman

Hon fick napp och 12–13 andra kvinnor på Tjörn ville vara med. Under åren har gruppen tillverkat och sålt kalendrar med olika teman och intäkterna har oavkortat gått till välgörande ändamål.

– Vi har samlat in pengar till Cancerfonden och Bröstcancerfonden bland annat. De senaste åren har vi gett pengarna till Läkare utan gränser. Kalendern för 2022 samlade in hela 110 000 kronor, säger Lotta Kristensson, en av medlemmarna i gruppen.

ANNONS

Att det blev just Läkare utan gränser har att göra med att den hjärnkirurg som opererade Eivor Jansson har arbetat för den organisationen utomlands.

– Jag tror han har varit i Afrika nu faktiskt, säger Eivor Jansson.

Hittar gemensamma förebilder

Årets tema i kalendern är ”Historiska kvinnor” och gruppen hjälps åt att gemensamt att hitta förebilder som de sedan gestaltar.

– Kvinnokalendrar finns det gott om, men ofta med ”nakna bröst”, vi kör inte med den varianten. Vi har istället gestaltat Elin Wägner, Ester Blenda Nordström och Bang för att nämna några kända kvinnor. Tjörns egen syster Ebba har också varit med. Vi försöker hedra alla som gått före oss, säger Lotta Kristensson.

Kvinnokalendern kommer främst säljas på olika marknader, närmast på julmarknaden i Skärhamn 10 december. Men den finns också att köpa i olika affärer och på bageriet Lottas Bak och Form i Bleket. Sponsorer ser till att kostnaden för tryckning hålls nere.

– I år har vi beställt 600 kalendrar. Vi får se om det räcker, efterfrågan är stor, säger Eivor Jansson.

LÄS MER:Hembygdsföreningens Tjörnkakor stoppas av kommunen

LÄS MER:Therése öppnade butik i hemmet

LÄS MER:Julmarknaden i Sundsby lockade många besökare

ANNONS