Coronavakt anställs när gymnasiet byggs om

Matsalen på Nösnäsgymnasiet ska bli nästan dubbelt så stor till nästa år och bygget av den pågår för fullt. Nu äter eleverna sin lunch i provisoriska matsalar på skolan – samtidigt har skolan anställt en coronavakt som ska se till att det inte blir trängsel.

ANNONS
|

Det var i juni i år som matsalen på Nösnäsgymnasiet i Stenungsund började byggas om. Tanken är matsalen ska bli nästan dubbelt så stor till nästa läsår, för att kunna rymma det stigande antalet elever.

– Vi kommer också att få ett nytt och modernare kök, för det är inte bara tillagning för gymnasiet där utan även för skolor och förskolor, säger Niclas Brattefors, verksamhetschef vid gymnasiet.

Ska motverka trängsel

Omkring 1 400 elever studerar i dag på gymnasiet. Medan den nya matsalen byggs om äter eleverna lunch i skolans andra, och mindre, matsal. Skolan använder också två klassrum, samt en skolrestaurang, som provisoriska matsalar.

ANNONS

Hur funkar det med trängsel, ur en coronasynpunkt?

– Man har möjlighet att ta matlådor så att man kan gå iväg och äta. Vi har även anställt en person som hjälper till att leda eleverna rätt i, och runt, matsalen. Det är för att vi har restriktioner och en pandemi att ta hänsyn till.

Coronavakten (eller trygghetsvärden, som skolan kallar tjänsten) har endast en uppgift: Att se till så att det inte blir för trångt.

LÄS MER:Så ska skolorna tackla covid-19 när eleverna återvänder

– Det var en del köbildning i början, innan alla elever förstod att man kunde ta mat på olika platser. Men vi ser redan under denna vecka att allt börjar falla på plats, med god hjälp från den här extraanställda personen, säger Niclas Brattefors.

Finns en viss oro

Coronavakten är deltidsanställd och börjar vid klockan 9 på morgonen och slutar vid klockan 14. När det inte är lunchtid håller denne i stället koll på skolans kaféer, så att det inte blir för trångt där.

– Vi tycker det är värt att lägga lite pengar på det här. Det är lite olyckligt att det är ombyggnation just nu, men det kommer bli fint när det blir klart, säger Niclas Brattefors.

Han berättar att det finns en viss oro på skolan för trängsel, men inte på grund av situationen med matsalen.

– Det har att göra med det faktum att det tidigare varit väldigt tomt på skolan på grund av att vi har haft distansundervisning, och nu är vi alla på plats.

ANNONS