Nösnäsgymnasiet har med sina 1400 elever valt att dela upp skolstarten. På torsdag välkomnas de som börjar ettan på gymnasiet och på fredag välkomnas tvåorna och treorna tillbaka.
Nösnäsgymnasiet har med sina 1400 elever valt att dela upp skolstarten. På torsdag välkomnas de som börjar ettan på gymnasiet och på fredag välkomnas tvåorna och treorna tillbaka. Bild: Arkivbilder

Så ska skolorna tackla covid-19 när eleverna återvänder

Nu i veckan återvänder eleverna till skolbänkarna. Hundratals elever kommer att vara på plats för sin undervisning. Niclas Brattefors, verksamhetschef på Nösnäsgymnasiet, känner ingen större oro inför kommande terminsstart. Samtidigt försöker han se nyktert på att läget snabbt kan komma att förändras.

ANNONS
|

– Vi känner ingen större oro, men man bör vara realistisk, vi hör och tar in informationen från smittskydd Västra Götaland. Och vi är medvetna om att smittan ökar, om än kontrollerat, så är vi beredda om ny information och nya restriktioner gällande distansundervisning träder i kraft.

Höstterminen blir den fjärde under pandemin och på många sätt är situationen densamma som innan eleverna gick på lov.

Den väsentliga skillnaden är att samtliga elever återvänder till klassrummen. Från att ha varvat distansundervisning med närundervisning under våren ska nu alla elever vara på plats. Detta beslutade regeringen tidigare i somras.

Höstterminen som startar den 19 augusti blir den fjärde under pandemin.
Höstterminen som startar den 19 augusti blir den fjärde under pandemin. Bild: Stefan Bennhage

Viktiga aspekter för eleverna

Niclas Brattefors påpekar att han inte tror att det skulle bli 100 procent distansundervisning, utan delvis distans även om smittan ökar. I det scenariot lyser en viss oro igenom. Han vet hur viktig undervisning på plats är för eleverna.

ANNONS

– Vi fortsätter på samma sätt som tidigare med markeringar i golvet, uppdelade köer i matsalen och i kaféet. Handsprit kommer att finnas i alla lokaler och städningen av toaletterna är utökad. Sen finns det en fundersamhet eller en viss oro om att vi alla verkligen förstår att pandemin fortfarande är kvar, så att vi fortsätter ha respekt. Samtidigt tror jag att om distansundervisningen återkommer så blir det nog inte fullt ut, utan snarare delvis distans.

Han nämner glädjen hos personalen och de viktiga faktorerna av att vara på plats för att få sin undervisning.

– Vi är väldigt glada i personalen över att vara tillbaka, och det är väsentligt mycket bättre att ha närundervisning för eleverna. Det gäller främst två aspekter – att få vara i ett sammanhang igen och det kunskapsmässiga, säger Niclas Brattefors.

LÄS MER:Vaccin mot corona för 16- och 17-åringar – så kan du boka tid

Fördelaktig undervisning

Sandra Hasselgren, tillträdande rektor på Waldorfskolan på Orust, menar att deras undervisning är fördelaktig i pandemitider.

– Vi har inte gjort några extra åtgärder som vi inte gjort innan. I vår undervisning är vi utomhus så mycket vi kan och blandar inte grupper. Dessutom är vi inte jättemånga elever, runt 100, och grupperna är ganska små.

Efter några uppstartsdagar med alla lärare på plats beskriver Sandra en fortsättning i samma läge som de hade innan sommaren.

– Vi kommer fortsätta med samma struktur som innan, inte tillbaka i normalläge men vi är väldigt glada att kunna starta med närundervisning – det ser vi fram emot. Vi är samtidigt förberedda att ställa om i fall det behövs.

LÄS MER:Nytt test för covid-19 inför skolstarten – mer skonsam

De nya gurgeltesten som ska underlätta smittspårning och samtidigt vara mer skonsamma för barnen har ännu inte levererats till skolan men förväntas komma inom kort. Och givetvis nämner hon, precis som sina kollegor, mantrat som ekat världen över: Stanna hemma om du känner av symptom.

– Vi kommer att ha ett elevhälsomöte inom kort där skolsköterskan styr detta. Vi ska få in ett eget lager med gurgeltest till skolan, säger Sandra Hasselgren.

Vara vaken och följa restriktioner

Skärhamns skola har drygt 290 elever som återvänder på torsdag. Rektor Leif Buller, pratar om vaksamhet och hörsamhet som en handfast strategi när eleverna återvänder.

Leif Buller, rektor Skärhamns skola.
Leif Buller, rektor Skärhamns skola. Bild: Mattias Modéen

– Vi fortsätter som innan med klasser var för sig, god hygien och att hålla avstånd. Skolan följer reglerna och restriktionerna som gäller fram till den 13 september. Jag känner ingen extra oro, det här får man hantera bara genom att vara vaken och följa restriktionerna. Det är även viktigt som vårdnadshavare att man följer de restriktioner som gäller, är man lite krasslig då ska man stanna hemma.

Annars har uppstarten för lärarkåren på Skärhams skolan gått till som vanligt med planeringar och genomgångar. Men även här saknas lagret med de mer skonsamma gurgeltesterna.

– I och med att vi har haft corona så här länge har det blivit en del av vardagen. Gurgeltesten ska komma om någon vecka eller två och vi har fått instruktioner hur det ska gå till när man testar, säger Leif Buller.

LÄS MER:Svag ökning av antalet nysmittade i STO:s kommuner

ANNONS