Borealis övar för nödläge – fler sirener och räddningsfordon än normalt

Borealis krackeranläggning kommer att hålla sin årliga nödlägesövning under tisdagen. Övningen kan komma komma att synas och höras en del i de centrala delarna av Stenungsund.

ANNONS
|

Borealis genomför en större nödlägesövning på krackeranläggningen per år, precis som man gör på polyetenanläggningen i närheten.

– Flera mindre övningar görs också under året, men de påverkar inte omgivningen i samma utsträckning som en större övning som den här, där bland annat Räddningstjänsten är inblandad, säger Maria Bildtmark, informationsansvarig på Borealis.

Kan du ge några exempel på hur allmänheten påverkas?

– Det kommer att finnas räddningsfordon på plats och det kommer att höras sirener i samhället. Övningen kommer att synas mer än normalt.

Det finns ett lagkrav på att Borealis, Perstorp, Inovyn, Nouryon med flera industrier håller övningar av den här typen. Den kommunala räddningstjänsten deltar liksom industribrandkåren Iris.

ANNONS

Vad kommer ni att öva på?

– Scenarion till övningarna hämtas ur våra insatsplaner för anläggningen. Det kan till exempel vara brand, utsläpp eller personskador, berättar Maria Bildtmark.

”Ingen fara för allmänheten föreligger”, skriver Borealis på sin hemsida.

Produktionen stoppades

Vid 02-tiden på tisdagsnatten drabbades för övrigt Borealis av en processtörning, vilket ledde till att produktionen fick stoppas. I samband med det ska ett så kallat utblås ha hörts över Stenungsund, något som NyheterSTO först rapporterade om.

– Störningen inträffade i LD5-fabriken och när produktionen stängs ner avges ett ljud, ett utblås, säger Borealis mediakontakt Maria Bildtmark till ST-tidningen på tisdagsmorgonen.

Vad som orsakade produktionsstoppet är ännu inte klarlagt.

– Felsökning pågår, säger Maria Bildtmark.

Ingen person skadades i samband med händelsen.

LÄS MER:Klimat- och miljöministern besökte petrokemin i Stenungsund

LÄS MER:Grön omställning i fokus för Stenungsunds industrier

LÄS MER:Larm om brand i Borealis industrilokal i Stenungsund

ANNONS