Larm om brand i Borealis industrilokal i Stenungsund

Räddningstjänst larmades med 14 enheter till en brand på Borealis i Stenungsund. Området räknas som en högriskzon på grund av de brandfarliga och explosiva ämnen som finns där. Det visade sig senare att det var rökutveckling från en pump som utlöst larmet.

ANNONS
|

Räddningstjänst skickade 14 enheter till Borealis polytenanläggning i Stenungsund efter ett larm om en brand strax efter klockan 10 på tisdagen.

Området kategoriseras som en högriskzon av räddningstjänsten på grund av att det finns brandfarliga och explosiva ämnen där.

– Än så länge ser man inget men vi undersöker, det är ett stort område. Det började med att vi fick ett automatlarm och sedan fick till oss att det var en konstaterad brand, sa Johan Karlsson, inre befäl på räddningstjänsten, strax innan halv elva.

På plats sökte räddningstjänst igenom området och kunde konstatera att det inte pågick någon brand.

ANNONS

– Det var rökutveckling från en pump som utlöst larmet. Vi har växlat ned insatsen och avbrutit.

”Skönt att veta att det tas på allvar”

Maria Bildtmark är informationsansvarig på Borealis. Enligt henne hann läget aldrig bli dramatiskt inne på anläggningen innan faran blåstes över.

– Vi drog inte stort larm själva men larmet gick ju ändå och det är skönt att veta att alla larm tas på allvar av räddningstjänsten.

Påverkades de anställda på något sätt?

– Nej, de har inte påverkats, vi har inte behövt avblåsa något arbete eller så. Men det blir ju ändå ett väldigt stort pådrag. Vi har ett stort och utbrett säkerhetsarbete för att det ska vara tryggt både att arbeta på industrin och bo i närheten.

Även polis larmades ut, men ingen anmälan har upprättats i samband med händelsen.

Borealis

Borealis är den enda polyetentillverkaren i Sverige och anläggningarna i Stenungsund består av en kracker och tre polyetenfabriker samt ett centrum för forskning och utveckling.

Totalt har företaget knappt 1 000 anställda i Stenungsund. Polyeten är den vanligaste termoplasten och används framför allt i produkter som köksredskap, leksaker, rör, kablar, plastpåsar, plastfolie och flaskor.

LÄS MER:Kommunens tabbe: Började bygga utan bygglov

LÄS MER:Kvinna åtalas för att ha stulit på jobbet i Stenungsund

LÄS MER:Förändringar i cybervärlden – 2G och 3G tas ur bruk

ANNONS