Årets julklappsinsamling på Stenungsbaden igång

Årets julklappsinsamling på Stenungsbaden är igång – men utan just julklapparna. Den välkända traditionen har nämligen stöpts om i år.
– Det är för att rikta insamlingen rätt, säger Erica Hultmark, vd på Stenungsbaden.

ANNONS
|

Foajén på Stenungsbaden har fått en julgran till inredningen. Det betyder att årets julklappsinsamling är igång – något som blivit lite av en lokal tradition som många Stenungsundsbor känner till vid det här laget.

Insamlingen ska gå till lokala barn och ungdomar som lever i oro och otrygghet.

– Vi är otroligt glada för att det har blivit den här traditionen. Många gillar att ge, det känns bra. Och det är lokalt, och riktar sig till barn och ungdomar i Stenungsund och området, säger Erica Hultmark.

Mångårig tradition

Stenungsbaden har sedan 2012 tagit emot julklappar under sin gran i foajén inför varje jul – ifjol samlades 350 klappar in. Paketen har sedan lämnats vidare till Svenska kyrkan Stenungsund och deras organisation Pelikanen, som bland annat arbetar med stöd och råd till unga som lever i missbruksmiljö eller med psykisk ohälsa.

ANNONS

Men i år kommer Stenungsundsborna inte kunna lämna fysiska paket under granen.

I stället är det gåvor via Swish som gäller.

– Det är för att rikta insamlingen rätt, i dialog med Svenska kyrkan och Pelikanen, säger Erica Hultmark och ger ett exempel:

– Ifall vi bara skulle få in julklappar som riktar sig till sjuåriga flickor så kanske det blir väldigt mycket där, medan andra ålderskategorier inte får något. Så det här är för att hjälpen ska komma till allra bästa nytta och rätt, säger hon.

Fler närmare julafton

De som kommer in och vill lämna ett swishbidrag väljer själva valfri summa. I anslutning till granen finns lappar som bidragsgivarna kan få skriva en liten god jul-hälsning på. Dessa kan sedan sättas på färdiginslagna klappar som hotellet ordnat med.

– Så vi har kvar det momentet ifall man kommer in med sina barn och ändå vill lägga ett paket under granen, meddelar hon.

Hur har intresset varit hittills?

– Det finns absolut intresse. Vi har haft personer varje dag som antingen varit här inne eller som har hört av sig. Det brukar sen ta fart lite senare i december. Ju närmare julafton vi kommer desto fler kommer hit och skänker.

Insamlingen pågår fram till att Kalle Anka drar igång vid 15-snåret på julafton.

LÄS MER:150 julklappar har lagts under granen

LÄS MER:Nu delas insamlade paketen ut

LÄS MER:”Fint att se hur barn hjälper andra barn”

ANNONS