Räddningstjänsten har larmades till en gräsbrand på Orust, i utkanten av Svanesund. Bilden är en arkivbild.
Räddningstjänsten larmades till en gräsbrand på Orust, i utkanten av Svanesund. Bilden är en arkivbild. Bild: Filip Landqvist

Gräsbrand på Orust

Ett skogs- och backområde på ungefär 100 kvadratmeter i utkanten av Svanesund på Orust började brinna under torsdagsförmiddagen. Räddningstjänsten skickade tre enheter till platsen – och insatsen för att bekämpa gräsbranden pågick i ungefär en timme. Polisen har nu upprättat en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet.
– Man har svårt att se att branden startat av sig själv, säger Herman Egelström, stationsbefäl på polisen i Södra Fyrbodal, på fredagsmorgonen.

ANNONS
|

Larmet kom vid klockan 08.37 på torsdagsmorgonen. Framme på platsen kunde räddningstjänsten konstatera att ett skogs- och backområde på ungefär 100 kvadratmeter brann och att det blåste kraftigt på platsen.

Räddningstjänsten hade vid niotiden på torsdagsmorgonen tre enheter på platsen.

– Det är väldigt blåsigt på platsen, men nu har man fått bukt med det på platsen, sa Tero Paakki, vakthavande befäl på räddningstjänsten.

Räddningstjänsten: ”Vinden var kraftig”

Släckningsarbetet påbörjades vid niotiden på morgonen.

– Vinden var kraftig där, men man verkar ha hyfsad kontroll i nuläget, sa Tero Paakki på räddningstjänsten.

Vid klockan 09.35 var det lugnt på platsen, enligt räddningstjänsten, och branden var då släckt.

ANNONS

– De är kvar en liten stund för eftersläckning. Det ser väldigt bra ut på platsen i nuläget. Vi har skickat hem Henån och har två resurser kvar, sa Tero Paakki.

Räddningstjänsten räknade, vid klockan 09.00, med att vara kvar på platsen i 1-1,5 timme till.

– Det finns lite berghällar där. När det är torrt så kan det gå ned i marken. Man får försöka att släcka så gott det går så det inte tar sig i rötterna. Det blir lite efterarbete där, för att se till att det verkligen är släckt, säger Tero Paakki.

Anmälan upprättad

Och prognosen höll. Vid tiotiden på torsdagsförmiddagen var insatsen avslutad.

Terrängen som brann ligger cirka 50 meter från ett bostadsområde. Polisen upprättade under torsdagen en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet.

– Man misstänker att någon handskats ovarsamt med eld. Vi har ingen målsägande och ingen misstänkt, men man har svårt att se att det har startat av sig själv, säger Herman Egelström, stationsbefäl på polisen i Södra Fyrbodal, på fredagsmorgonen.

Hur branden startat vet polisen alltså inte, men man uppmanar den som sett eller hört något att kontakta polisen på 114 14 eller via hemsida.

LÄS MER:Borealis övar för nödläge – fler sirener och räddningsfordon än normalt

LÄS MER:Därför kan sprängmattor börja brinna

LÄS MER:Kattfamilj räddades ur det brinnande huset i Henån

LÄS MER:Förslag på ny station i Varekil

ANNONS