”En stor ära att nämnas i samma mening som Evert Taube”

Tomas Andersson Wij tilldelas i år Orusts stora Evert Taube-pris. Artisten och låtskrivaren, med en omfattande textkatalog, ser utmärkelsen som en stor ära.

ANNONS
|

För elfte gången delar Orust Sparbank och kommunen ut Orusts stora Evert Taube-pris. Årets pristagare hedrades vid en prisutdelning på Nösundsgården under torsdagen.

LÄS MER:Här får Melissa Horn stora Evert Taubepriset

Pristagaren hölls hemlig fram till avslöjandet, något som inte gjorts tidigare. Då har namnet avslöjats vid en ceremoni och priset har delats ut vid en annan tidpunkt. Nu möttes Tomas Andersson Wij av rungande applåder från närvarande vid utdelningen då han klev fram från skärmen där han tillfälligt gömt sig.

Vistradition är grunden för låtskriveriet

På frågan hur det känns att ta emot Orusts Stora Evert Taubeepris, svarade pristagaren att det är en ära.

– Bara att få nämnas i samma mening som Evert Taube. Hur nyfiken jag än är på ny musik så är svensk vistradition själva grundvattnet i mitt låtskriveri. Och den traditionen förkroppsligas ju av Taube. Och vilken bonus att få åka till Orust, min favoritö på västkusten.

ANNONS

LÄS MER:Här får Melissa Horn stora Evert Taubepriset

För Orust har Tomas Andersson Wij varit på flera gånger tidigare. Han har haft ett par spelningar i Slussen och även medverkat vid ett TV-sänt midsommarprogram.

– Då satt jag utomhus på en klippa vid havet och spelade ”Så skimrande var aldrig havet”.

Kopplingen till Evert Taube är inte direkt, avslöjade han vid prisutdelningen. Han skämtade om att han inte är gammal nog att ha mött Taube på Stockholms gator.

Adolphsson och Vreeswijk

– Taube för mig är Sven-Bertil och min koppling till Taube och vistraditionen har jag främst fått av Olle Adolphson och Cornelis Vreeswijk, de har varit mina främsta ambassadörer för visan vid sidan av Sven-Bertil. Det är från dem jag fått stor del av min inspiration.

Tomas Andersson Wij tilldelas priset för att han, med ett vackert nyanserat och melodiskt språk där fraseringar och textstrukturer förstärker tyngden bakom varje kombination av bokstäver, har utvecklat den berättande lyriken i Taubes anda.

– Inget är finare för en textförfattare än att få uppmärksamhet för sina texter. Det känns fint att någon tittat på mina texter, texterna jobbar jag mycket med och sätter stort värde på.

LÄS MER:Taubeloppet på Orust återuppstår

Efter den högtidliga utdelningen bjöds Tomas även på en resa in i den värld som inspirerat Evert Taube till många av sina finaste visor.

– Det ska bli roligt att se platserna där Taube hittade sin inspiration.

Motiveringen till årets pristagare

”Tomas Andersson Wij har, med ett vackert nyanserat och melodiskt språk där fraseringar och textstrukturer förstärker tyngden bakom varje kombination av bokstäver, utvecklat den berättande lyriken i Taubes anda.

Hans korta, koncentrerade texter förmedlar bilder och känslor av privat och blottande natur. Språkets estetiska och rytmiska kvaliteter ger även utrymme för poetiska mångbottnade tolkningar.

I texten speglas samtiden och egot på distans utan förskönande omskrivningar. Här finns den komplicerade kärleksrelationen till livet, vemodet, saknaden av flydda platser och människor men även tacksamhetens lovsång till glädjen och lyckan. Inte sällan avslutas texten med en twist som vänder den i en helt ny riktning.

Tomas Andersson Wij är en singer songwriter i Evert Taubes anda med en omfattande textkatalog, uppskattad av både publik och kolleger. Han är en värdig mottagare av Orusts stora Evert Taube-pris 2021.”

ANNONS