Fredrik Hallberg gör tummen upp i samband med förra årets smygpremiär av Taubeloppet som i år får nypremiär. Loppet avgörs lördagen den 28 augusti. På bilden har han sällskap av från vänster Magnus Sjöholm, Jonas Täng samt skymd Måns Tangvald.
Fredrik Hallberg gör tummen upp i samband med förra årets smygpremiär av Taubeloppet som i år får nypremiär. Loppet avgörs lördagen den 28 augusti. På bilden har han sällskap av från vänster Magnus Sjöholm, Jonas Täng samt skymd Måns Tangvald. Bild: Privat

Taubeloppet på Orust återuppstår

Taubeloppet på Flatön och Ängön återuppstår sista lördagen i augusti. Förra årets smygpremiär har i år utvecklats till ett fullfjädrat lopp med två distanser varav en är en halvmara. Allt sker i den store visdiktarens namn.

ANNONS
|

Formellt sett arrangeras loppet av Föreningen Flatön och Hembygdsföreningen Flatön. Fredrik Hallberg är projektledare och något av tävlingsledare.

– Jag har varit sommarboende på Flatön i 15 års tid. Vi byggde för fem-sex år sedan ett åretrunthus, men vi har inte riktigt kommit upp hit på heltid, säger Hallberg som har lägenhet kvar i hemstaden Göteborg.

– Jag tycker om att engagera mig i olika saker och då bland annat att springa. Som ett sorts pandemiprojekt under förra året började jag leta efter en halvmara på ön och genomförde den tillsammans med kollegor som ett test.

Under resans gång upptäckte Hallberg att det för ett antal år sedan fanns något som hette Taubeloppet med en sträckning på sju kilometer ”från färja till färja”.

ANNONS

– Då tog jag kontakt med Knut Thorberntsson som hade det första gången. Jag ville återstarta det i år fast med lite längre distans och som en halvmara, säger han om det lopp som arrangerades under cirka tio års tid på framför allt 90-talet.

– Man kan säga att det i år blir första året. Det jag gjorde förra året var att ringa runt till kollegor och vänner. Det var ett bara ett lopp för att testa. Jag testade däremot all logistik med energistationer och annat för att se hur det fungerade.

Två sträckor

Årets upplaga av Taubeloppet går av stapeln lördagen den 28 augusti. Sträckorna är två till antalet: en halvmara på 21,5 kilometer respektive fem kilometer.

– Jag har sprungit ganska många lopp och den här halvmaran blir tuff! Av Flatön kan man få en bild av att den är flat, men den är faktiskt ganska kuperad, säger han.

Löpargänget fångad på en bild från sommaren 2020.
Löpargänget fångad på en bild från sommaren 2020. Bild: Privat

Start och mål sker vid Flatö skola men banan går som ett sicksackmönster över ön.

– Men man springer inte samma sträcka någon gång. Det är ömsom skogsstigar ömsom oljegrus. Vi försöker att ha det i skogen så mycket som möjligt, säger han.

Antalet deltagare är begränsat till 150. I skrivande stund (läs: fredags förmiddag) hade 40 anmält sig.

– Det lär bli fullt. Det är många som har ringt och mejlat och sagt att de ska anmäla sig, säger Hallberg.

”En skön snubbe”

Fredrik Hallberg är för egen del en inbiten hårdrockare och lyssnar, förutom tyngre rock från 70- och 80-talet, även på band från senare år som bland annat Ghost, In Flames och Dark Tranquility.

Vad har du för relation till Evert Taube?

– Man har ju hört hans låtar sedan barnsben, men han verkar ha varit en riktigt skön snubbe, måste jag säga! säger Hallberg.

Kopplingen mellan Sveriges i modern tid främste visdiktare och ön är stor. Han var på 40-talet bosatt på Ängön.

Evert Taube i löpartagen en solig sommardag.
Evert Taube i löpartagen en solig sommardag. Bild: Bo Ridderbjelke

– Han har så klart en anknytning till många öar och då inte minst Ängön och Flatön. Många av hans låtar är skrivna därute, säger Hallberg som tänker på bland annat ”Maj på Malö”, ”Huldas Karin” och ”Vals på Ängön”.

– Det finns också en väldig stolthet, skulle jag säga, på öarna kring Taube. Därför passar det mycket väl in att återanvända det namn som Knut tog upp på 90-talet.

En historia som återberättats apropå att tävla är den om en pojke som fick i uppgift av sina föräldrar att hämta hem Taube, som då befann sig hos handelsman Flink (som i verkligheten var handlaren Gustav Johansson), för middag.

– Då hade Evert sagt ”då tävlar vi hem”. Pojken stack hem på sin sparkstötting, men det tog väldigt mycket längre tid för Evert att komma hem. Man kan fundera på varför ha ha!

ANNONS