Emilia kör hjälpsändningar till krigsdrabbade Ukraina

Alla kan bidra med något, det menar Emilia Pylkowski som i dagarna åker till sitt forna hemland Polen med hjälp till ukrainska flyktingar.
– Jag kan inte bara sitta här i Sverige och inget göra, jag kan inte sova om jag inte får chans att hjälpa till, säger Emilia Pylkowski som i veckan åker från Ellös till Polen.

ANNONS

Många vill hjälpa folket i krigsdrabbade Ukraina. På sociala medier läggs vädjan om hjälp till hjälp upp. Orust Friskvård samlar in första hjälpen-material som kommer att skickas ned, ST-tidningen har tidigare berättat om Lions Club Orust som samlat in över 6 000 kronor och nu gör även Rotary på Orust en liknande aktion.

Egenföretagaren Emilia Pylkowski är från Polen men har bott i Sverige i 15 år. Hon har tidigare arrangerat insamlingar till behövande, främst i Polen. Under pandemin har inte resor till Polen varit möjliga, då har Emilia i stället samarbetat med Svenska Kyrkan på Orust och kört ut matkassar till många ensamma äldre på ön.

ANNONS

LÄS MER:Abolis kamp för överlevnad skildras i dokumentär

LÄS MER:Fredsrörelsen på Orust om Ukrainainvasionen: ”Allt är så primärt att man kan gråta blod”

Viljan att hjälpa till är stor hos Emilia. Hon har lagt ut en vädjan på Facebook där hon söker material som hon personligen kommer att köra till ukrainska gränsen i Polen.

Skydd i andra länder

– Jag kan inte bara sitta här i Sverige och inget göra, jag kan inte sova om jag inte får chans att hjälpa till. Konflikten mellan Ryssland och Ukraina har påverkat ukrainska befolkningen stort och de söker nu skydd i andra länder.

Emilia har skapat en sida på Facebook, ”Din tredje hand – hjälp för andra”, där hon efterlyser powerbanks till mobiler, batterier, tändare, skyddsvästar, hjälmar och receptfria läkemedel. Hon har redan fått in en slant som vänliga människor skickat via swish.

– Det är helt fantastiskt, människor jag inte känner har skickat pengar. För pengarna kommer jag att köpa bland annat pannlampor och blöjor. Mycket handlar jag när vi kommer över till Polen, det är ofta billigare där.

Emilia samlar däremot inte in kläder för att ta med.

LÄS MER:Fler söker sig till Hemvärnet när läget i Europa är spänt

Städer utan el

– Kläder är ingen bristvara där nu. Min plan är att köpa det som behövs just nu, kläder kommer säkert att behövas i ett senare skede. Många städer är delvis utan el, människor kan inte ladda sina mobiler och utan telefon kan de inte hålla kontakt med sina släktingar. Det behövs batterier till lampor och powerbanks så att det går att ladda telefonerna, många gömmer sig i källare, då behövs pannlampor. Mammor och barn är på flykt, men affärerna är stängda och det går inte att få tag på blöjor eller sjukvårdsutrustning.

På sin Facebooksida kommer Emilia att redovisa allt som köps in och sedan lämnas ut. Hon är noga med att påpeka att hon gör detta utan egen vinning.

– Jag kommer själv att stå för bil och bensin till Polen. Jag gör det här för att jag känner att jag vill hjälpa till, det ger mig en lycklig känsla att vara där för andra.

Kontakter med hjälporganisationer både hemma i Sverige och i Polen finns. Emilia har blivit lovad övernattning hos bekanta som bor nära ukrainska gränsen, detta för att kunna hålla nere kostnaderna. Hon beskriver situationen i Ukraina och Polen som betydligt värre än den bild som visas på svenska TV-kanaler.

Reser på torsdag

– Det är en TV-kanal i Polen som dygnet runt sänder nyheter om kriget. Här i Sverige får vi inte reda på hur mycket polackerna hjälper de som flytt från Ukraina, viljan att hjälpa är stor.

Emilia kommer personligen att lämna över det material hon fått skänkt till sig och även köpt in.

– Jag är därför säker på att allt jag lämnar kommer fram där behov av hjälp är som störst.

Resan går nu på torsdag, med på resan är en av Emilias anställda, som också pratar polska.

– Jag kommer att stanna kvar i Polen tills jag känner att jag gjort allt jag kan göra.

ANNONS