Dennis stora dröm blev sann – fick städa Stenabåten


– Det var min bästa dag någonsin. Jag har övat hela hösten på att städa på jobbet, jag städade så noga så det glänste på borden. Dennis Karlsson skiner som en sol då han berättar om hur hans största dröm, att få städa på en Stenabåt, blev verklighet.

ANNONS

Dennis Karlsson i Svanesund arbetar vid daglig verksamhets café och servicegrupp där han och hans kollegor i gruppen sköter skolans caféverksamhet. Dennis har arbetat i gruppen sedan den startade för mer än 20 år sedan så han är något av en expert på att torka av bord och hålla rent.

– Jag gillar att torka bord. Det är roligt varje dag att gå till jobbet. Jag fyller 64 år snart, när jag är 65 är jag pensionär, säger han.

Åka atter och fram

Dennis har under många år drömt om att få åka med en Stenabåt och städa på den.

– Åka atter och fram och städa på båten, det har jag vilja göra.

ANNONS

Nu har Dennis dröm blivit verklighet och det tack vare omsorgsenheten i kommunen i nära samarbete med Stena Line.

– Dennis har pratat i sju år om att sin önskan att städa på en Stenabåt. Nästa år går han i pension från café- och servicegruppen och vi ville verkligen försöka få hans dröm uppfylld innan han lämnar gruppen. Jag förankrade idén här och kontaktade sedan Stena Line för att höra om det fanns någon möjlighet för Dennis att komma, säger Malin Kronberg, verksamhetsutvecklare i kommunen.

Svaret kom direkt från Stena Line, de välkomnade Dennis med öppna armar till en heldag på Stena Jutlandica.

Tillmötesgående

– Stena Line har varit helt otroligt tillmötesgående. Vi har fått ett fantastiskt bemötande från första kontakt till genomförd resa. Hela personalstyrkan ställde upp helhjärtat, från kocken i köket till kaptenen, alla var så vänliga mot Dennis, säger Malin.

I veckan var det dags för Dennis och personal från daglig verksamhetspersonal att åka till Göteborg för att gå ombord på färjan. Färjan lade ut från hamn redan vid åtta på morgonen. För Dennis var det inga problem att kliva upp och göra sig färdig.

Tänk om det kom ett isberg som vi kunde krocka med

– Jag fick gå upp halv fem, det var tidigt. Så glömde vi mitt pass och fick vända, sen körde Lotta lite fel så vi höll på att missa färjan, berättar Dennis med inlevelse.

Väl ombord blev Dennis omhändertagen av en av Stenas managers som visade var han kunde städa. Dennis utrustades med speciella kläder och en keps för att visa att han tillhörde personalstyrkan.

– Crew står det, det betyder att jag var personal. Jag fick en sprayflaska och jag sprayade på borden i restaurangen innan jag torkade så att det glänste om dem. Sedan dammsög jag i restaurangen, det var roligt.

Det blev inte bara jobb för Dennis under resan. På väg till Danmark blev det frukostbuffé och på hemvägen julbord.

Ingen ratt att styra med

– Men de hade inte julmust, det var lite dåligt. Jag fick dricka cola med is i, men det gick bra, för jag var så törstig eftersom jag ätit så mycket sill. Ris à la Malta var det godaste. Med saftsås till.

Jobb – men en hel del tid till nöje blev det också. Dennis fick besöka köket, han fick möjlighet att handla i taxfree trots att butiken inte var officiellt öppen och han fick besöka kaptenen högst upp.

– Kaptenen var snäll. Det var lite dåligt att han inte hade en ratt att styra med, men det dög ändå. Kaptenen sa att jag skulle få prova att köra färjan men det vågade jag inte. Tänk om det kom ett isberg som vi kunde krocka med?

Var det som du tänkt att få städa på färjan?

– Det var min bästa dag någonsin! Jag fick en stor kasse full med godis av Stena, och en mugg. Den ska jag ställa hemma på hyllan.

LÄS MER:Ulla har blivit Dennis extra familj

LÄS MER:Poddarna som pratar om allt – utom politik

LÄS MER:Många känslor då STOLT-ungdomar träffades

ANNONS