Poddarna som pratar om allt – utom politik

Tio snabba frågor och ett kåseri kring en tågresa som plötsligt slutade utomlands. Poddarna vid Mediagruppen diskuterar allt.
– Men det måste vara om något positivt, säger Fredrik Berntsson, en av poddarna vid Daglig verksamhets Mediagrupp.

ANNONS

Stämningen är verkligen hjärtlig i den lilla studion i Eklunden. Här sitter Percival Smith tillsammans med Sara Johansson och Fredrik Berntsson och klipper ihop nästa avsnitt av Orustpodden. Sara har ett eget inslag i varje poddavsnitt, ”Tio snabba med Sara” där hon intervjuar kända, okända och spännande personer.

– Det kan vara vem som helst, någon som kommer på besök hit, eller någon annan som verkar intressant. Alla har en historia att berätta.

ST-tidningens utsända fick därför för en stund lägga ifrån sig block och penna för att bli intervjuad av Sara som kritiskt ställde frågor om hur det är att arbeta som journalist. Inslaget kommer att sändas i något av de kommande poddinslagen.

ANNONS

Vad är en podd?

– Det är som radio, men alla våra avsnitt finns på Youtube. Det går att lyssna via en app i telefonen eller gå in via datorn, säger Fredrik Berntsson som varit med i Mediagruppen i lite drygt två år.

Tidning och podd

Sara och Fredrik är de enda på plats i studion för dagen, men de är tillsammans med ett gäng kompisar ansvariga för Orustpodden. De är alla deltagare i Orust kommuns Daglig verksamhets Mediagrupp och arbetar även med att skapa en tidning, Månadsbladet. Gruppen har en fullt utrustad studio där de har möjlighet att spela in alla poddavsnitt. Till sin hjälp har de Percival Smith.

– Jag fick frågan om att starta upp en podd från en tidigare chef vi hade här vid Daglig verksamhet. Jag har alltid önskat att göra en podd och nappade direkt på idén. I flera år hade jag då lyssnat till Mifforadio, ett radioprogram där programledarna har funktionsnedsättningar men programmet handlade aldrig om funktionshinder och jag tänkte att vi kan göra det lika bra. Där hittade jag inspirationen att dra i gång Orustpodden, säger Percival.

Bortglömd på tåget

Sara som varit med i Mediagruppen i fem år nappade direkt på poddidén. Hennes inslag ”Tio snabba” har varit ett stående inslag sedan den dag podden sändes första gången. Gruppen bestämmer gemensamt vad podden ska handla om. Det kan vara aktuella frågor, men de pratar aldrig om politik eller tråkigheter.

– Podden ska vara glad och positiv, slår Fredrik fast.

Han bidrar själv med flera inslag i varje avsnitt, då får hans humor och klurighet komma till sin rätt.

– Jag har bland annat berättat om en tågresa jag gjorde för ett tag sedan. Jag skulle till Malmö men ingen hämtade mig så jag blev sittande kvar i rullstolen på tåget och hamnade i Köpenhamn. Om den resan har jag berättat i ett poddavsnitt, det avsnittet blev riktigt bra.

Önskar större studio

Att spela in är det roligaste med podden, det är Sara och Fredrik ense om. När alla intervjuer och monologer är inspelade ska materialet klippas ihop snyggt och musik ska läggas in som komplement. Här kommer Percivals erfarenhet som musiker väl till rätta. All musik i poddavsnitten har gruppen själva komponerat.

– Ibland lägger vi till andra ljud, som vid jul då tomtens steg knarrade i snön och då hade vi även med knastret från en brasa, säger Sara.

Poddavsnitten lägger de ut på Youtube. Det har blivit två avsnitt i månaden sedan starten, totalt sex avsnitt. Det tar cirka två veckor att spela in, klippa och lägga ut podden. Percival har planer för hur Mediagruppen skulle kunna växa.

–Jag hoppas vi på sikt ska kunna bygga ut vår verksamhet med sociala medier, podden är en bra start. Vi har ett hundratal lyssningar per avsnitt, men ska vi kunna utvecklas skulle vi behöva en större studio.

LÄS MER:De kör Mello med hjärtat – festivalen snart på nätet

LÄS MER:Gruppen som får skolan att fungera

LÄS MER:Blir utan pengar - kommunen sökte inte

ANNONS