Konsertarrangörerna: Så gick Musiksommaren 2021

Efter över ett år med många inställda konserter har livespelningarna sakta kommit igång under den gångna sommaren. Flera stora artister som Tommy Körberg, Pernilla Andersson, Louise Hoffsten, Magnus Carlsson, Ebbot och Sarah Klang har under sommaren gästat Stenungsund, Orust och Tjörn.

ANNONS
|

Stockens restaurang och rökeri på Orust, som numera drivs av Jordhammars herrgård, satsade till exempel stenhårt på musikunderhållning under sommaren. Bland artisterna som uppträtt här i sommar återfinns bland andra Stefan Andersson, Uno Svenningsson och Jessica Andersson.

Flera av dessa har under sommaren även gästat Jordhammars herrgård, tillsammans med flera andra kända svenska artister som Tommy Nilsson, Lillasyster, Thomas Di Leva, Mikael Rickfors och Partypatrullen, med gästartisten Mikkey Dee på trummor.

LÄS MER:Mikkey Dee rockar loss på Jordhammars herrgård

Sean Banis, restaurangägare och konsertbokare vid Jordhammars herrgård och Stockens restaurang och rökeri, upplever att det har varit ett bra, om än lite ojämnt tryck, vid de olika konsertevenemangen i sommar.
Sean Banis, restaurangägare och konsertbokare vid Jordhammars herrgård och Stockens restaurang och rökeri, upplever att det har varit ett bra, om än lite ojämnt tryck, vid de olika konsertevenemangen i sommar. Bild: Lars Aronsson

Sean Banis, restaurangägare och konsertbokare vid Jordhammars herrgård och Stockens restaurang och rökeri, säger att han upplever att både artister och publik verkar ha längtat efter att möta varandra igen.

ANNONS

– Det har varit ett bra, om än lite ojämnt tryck, beroende på vem, var och när man spelat, säger han.

– Men framför allt Lillasyster drog väldigt mycket folk till Jordhammar tidigare i sommar, liksom Uno Svenningsson, Magnus Carlsson, Andreas Lundstedt, Jävlaranamma och Swedish rock tour med Partypatrullen första helgen i september. Då var det bara ren kärlek.

Exklusivt och intimt

Även Slussens pensionat har lockat med musik non-stop hela sommaren. Senast förra helgen då Caroline af Ugglas gästade Orust för två spelningar på pensionatet. Näst på tur står nu Albin Lee Meldau helgen den 24-25 september.

LÄS MER:Caroline af Ugglas längtar efter att återvända till Orust

– Jag tycker att det har varit en bra, om än förstås en väldigt speciell musiksommar då vi på grund av rådande förhållande bara kunnat ta in ungefär hälften så många besökare som normalt, säger restaurangchefen Julian Sohlberg.

Julian Sohlberg, restaurangchef på Slussens pensionat på Orust, är inte säker på att man kommer att återgå till samma koncept som tidigare, även om restriktionerna nu släpper. ”Jag upplever nog att vår lokal faktiskt är mycket trevligare när det är lite luftigare och mindre folk”, säger han.
Julian Sohlberg, restaurangchef på Slussens pensionat på Orust, är inte säker på att man kommer att återgå till samma koncept som tidigare, även om restriktionerna nu släpper. ”Jag upplever nog att vår lokal faktiskt är mycket trevligare när det är lite luftigare och mindre folk”, säger han. Bild: Privat

– Men jag upplever ändå över lag att det varit ett bra tryck och att det känns som att både artister och gäster varit väldigt taggade att få möta varandra igen.

Skönt att slippa agera polis

Det har samtidigt också blivit mer intima och stämningsfulla konserter när artisterna spelat för en sittande publik på bara cirka 70 personer, menar Julian Sohlberg.

– Jag är faktiskt därför inte heller helt säker på att vi kommer gå tillbaka till exakt samma koncept som tidigare när restriktionerna nu lättar. Utan jag upplever nog att vår lokal faktiskt är mycket trevligare när det är lite luftigare och mindre folk.

LÄS MER:Moonica Mac till Slussen: ”Kommer njuta av varje stund”

Dock ska det bli skönt att slippa gå runt och agera polis och ordningsvakt och säga till folk att sitta ned på sina anvisade platser, tycker Julian Sohlberg.

– Det är också en stor lättnad att man förhoppningsvis snart kan göra som man vill och inte måste förhålla sig till en massa regler angående publikantal och avstånd.

På pensionatet kommer man nu trots allt att fortsätta med små, mer exklusiva spelningar under resten av året, ända fram till helgen före jul.

Fler artister än någonsin

Även på Åstols rökeri och Tjörns havspensionat har artisterna avlöst varandra under sommaren, för små intima spelningar med upp till 30 sittande matgäster.

Joacim Lager, konsertarrangör, samt sälj- och marknadschef för Västkustgruppen som driver Åstols rökeri och havspensionatet, kör vidare med julbord och musikunderhållning under senhösten och vintern och laddar redan nu för ännu en späckad musiksommar nästa år.
Joacim Lager, konsertarrangör, samt sälj- och marknadschef för Västkustgruppen som driver Åstols rökeri och havspensionatet, kör vidare med julbord och musikunderhållning under senhösten och vintern och laddar redan nu för ännu en späckad musiksommar nästa år. Bild: Privat

– Vi har kört hela sommaren, med faktiskt fler artister än någonsin, säger Joacim Lager, konsertarrangör, samt sälj- och marknadschef för Västkustgruppen, som driver Åstols rökeri och havspensionatet.

– Jag har upplevt att det har varit ett jättesug, både från publik och artister att få komma hit och spela, vilket vi förstås tycker är jättekul. Vi inledde med en spelning med Partypatrullen helgen före midsommar och avslutade sedan konsertsommaren med samma band den 28 augusti.

Däremellan har olika kända artister som Ola Salo, Robert Wells, Andreas Johnson, Uno Svenningsson och Ebbot avlöst varandra på scen. De två senare kommer nu att dyka upp igen då rökeriet och havspensionatet lockar med julbord senare i höst och vinter.

– De kommer att uppträda varannan helg på respektive ställe från och med andra helgen i november fram till den 18 december, säger Joacim Lager.

Exklusiv magiföreställning

Dessförinnan blir det även besök av magimästaren Joe Labero, som också tidigare i år gästat rökeriet vid två tillfällen.

Magimästaren Joe Labero återvänder i höst till Åstols rökeri för en exklusiv föreställning.
Magimästaren Joe Labero återvänder i höst till Åstols rökeri för en exklusiv föreställning. Bild: Kristofer Sandberg

– Det blir en väldigt exklusiv föreställning som inbegriper sjurättersmiddag, en helikoptertur och båtfärd med strids- respektive ribbåt för de som anmäler intresse, berättar Joacim Lager.

Men den som känner sig sugen att delta får då samtidigt räkna med lite högre biljettpris än man förmodligen är van vid.

– Det kommer att kosta mellan 7 000 kronor och 12 000 kronor att delta, bekräftar Joacim Lager.

Han hoppas nu på en minst lika framgångsrik och musikspäckad sommar kommande år.

– Jag upplever att både artister och publik nästan är övertända när de äntligen får komma ut och spela och att gå på konsert igen. Nu släpps det ju även på restriktionerna, även om vi normalt sett också kör små intima konserter med max 70-100 personer i publiken, eftersom det är vårt koncept.

Viss oro för framtiden

Joacim Lagers konsertbokarkollega Sean Banis ser dock med viss oro på hur det ska bli nästa sommar.

– Det är ju inte så att folk inte vill gå på konsert, tvärtom. Men min farhåga är väl snarare att det då kommer att anordnas så många uppskjutna och nya konserter och turnéer överallt, så att folk helt enkelt inte har tid eller lust att gå på lika många konserter på hemmaplan som de annars skulle ha gjort.

LÄS MER:The Moniker hyllar Robert Broberg på hemmaplan

KOMMANDE EVENEMANG UNDER HÖSTEN:

Jordhammars herrgård

Thomas Peterson (stå upp): 30 september

Louise Hoffsten: 2 oktober

Henrik Hjelt (stå upp): 22 oktober

Stefan Andersson: 22-23 oktober

Ronnys Svensson (quiz): 24 oktober

Slussens pensionat

Albin Lee Meldau: 24-25 september

Markus Krunegård: 1-2 oktober

Rock of – The ultimate Rolling Stones Experience: 8-9 oktober

Aire Flamenco: 16 oktober

Steget: 22 oktober

BF/C (Barish Firatli & California Man): 23-24 oktober

Slowgold: 30 oktober

Solala: 5-6 november

West of Eden: 13 november

Åstols rökeri & Tjörns havspensionat

Hummerfest och viskväll: 1-2 oktober

Sjurätters middag och exklusiv show med Joe Labero: 30 november

Julbord med musikunderhållning av Uno Svenningsson respektive Ebbot: Varannan helg på rökeriet respektive havspensionatet från och med den 12 november till och med den 18 december.

ANNONS