Peter Lennby är grundare av Pilane skulpturpark på västra Tjörn. Han och Pilane får ta emot 2022 års Bohuspriset. Förutom ett diplom får mottagaren av Thordénstiftelsen också en summa på en krona per invånare i landskapet Bohuslän vilket motsvarar 312 057 kronor.
Peter Lennby är grundare av Pilane skulpturpark på västra Tjörn. Han och Pilane får ta emot 2022 års Bohuspriset. Förutom ett diplom får mottagaren av Thordénstiftelsen också en summa på en krona per invånare i landskapet Bohuslän vilket motsvarar 312 057 kronor. Bild: Kristian Johansson

Här är mottagaren av Bohuspriset – ”Verksamhet som är en av Bohusläns största turistmål”

Pilane skulpturpark på Tjörn och dess grundare Peter Lennby får ta emot Bohuspriset av Thordénstiftelsen. ”Ett imponerande exempel på hur ett kulturlandskap kan kombineras i så många betydelser” skriver stiftelsen i sin motivering.

ANNONS

Thordénstiftelsen har vart annat år sedan 2014 delat ut Bohuspriset till ”person eller organisation som gjort särskilt värdefulla insatser för Bohuslän”.

2022 års pris går till Pilane skulpturpark och grundaren Peter Lennby som idag onsdag i samband med en ceremoni får ta emot utmärkelsen av Thordénstiftelsens ordförande, den tidigare landshövdingen Anders Danielsson.

Förutom ett diplom får Pilane och Lennby också en penningsumma som motsvarar en krona per invånare i landskapet Bohuslän vilket för 2022 blir exakt 312 057 kronor.

”Imponeras och förvånas”

I stiftelsens motivering heter det bland annat att ”Pilane Skulpturpark på Tjörn är sprungen ur det Bohuslänska landskapet” och fortsätter:

”På en plats med dokumenterad tusenårig historia av mänskligt liv och ett levande kulturlandskap har initiativtagaren Peter Lennby skapat en plats för konst, kultur och rekreation. Här kan besökaren komma för att imponeras, förvånas, förundras, kanske till och med förskräckas, av utställda skulpturer av internationellt erkända konstnärer.”

ANNONS

Samtidigt med all konst får besökaren också ”en naturupplevelse i det vackra landskapet med hänförande utsikt”.

Pilane är ”ett imponerande exempel på hur ett kulturlandskap kan kombineras i så många betydelser. Naturens skapande, betande djurens bevarande, konstnärers kreativa skapande och besökarnas upplevelser”.

Stiftelsen konstaterar att det är en verksamhet som uppmärksammats internationellt och ”är idag en av Bohusläns största turistmål.”

Grundkapital i stiftelse

Thordénstiftelsen tillkom år 1958 genom ett förordnande av skeppsredaren Gustaf B Thordén.

Fondmedlen tillkom genom att staten år 1963 köpte stiftelsens aktier i Uddevallavarvet för det nominella värdet av åtta miljoner kronor vilket också blev grundkapitalet i stiftelsen.

Stiftelsen delar årligen ut bidrag till ”det allmännas fromma” i Bohuslän – åtskilliga är de föreningar som genom årens lopp tagit emot bidrag.

Regeringen utser ordförande i styrelsen och ersättare för denne medan Länsstyrelsen utser övriga ledamöter och ersättare.

LÄS MER:Millimeterprecision i naturens egen konsthall

LÄS MER:Stor konsert i Pilane i sommar – vill skapa ny årlig tradition

LÄS MER:Grönt ljus för parkeringar vid Pilane

ANNONS