Peter Lennby och Pilane Heritage vann striden om parkeringarna vid Pilane Skulpturpark. Parkeringarna kan nu öppnas upp igen för allmänheten.
Peter Lennby och Pilane Heritage vann striden om parkeringarna vid Pilane Skulpturpark. Parkeringarna kan nu öppnas upp igen för allmänheten. Bild: Arkivbild

Grönt ljus för parkeringar vid Pilane

Peter Lennby och Pilane Heritage vann striden om parkeringarna vid Pilane skulpturpark i domstolen. Därmed blir det tillåtet att parkera vid Pilane under årets säsong.

ANNONS
LocationTjörn|

Mark- och miljödomstolen upphäver med sitt beslut länsstyrelsens beslut om inhibition, alltså att parkeringarna inte skulle få användas.

Parkeringsstriden vid Pilane skulpturpark har pågått sedan förra sommaren. Besöksmålet på nordvästra Tjörn slog då alla tidigare besöksrekord, men samtidigt ställde parkeringssituationen till det för boende i området som knappt kunde ta sig in och ut till sina fastigheter. Stundtals rådde kaos när flera hundra bilar stod parkerade, inte bara på parkeringsplatserna utan även längs den smala landsvägen.

Boende fick nog

De boende fick nog efter sommaren och ville se ett beslut om parkeringsförbud. Dels på grund av den besvärliga parkeringssituationen, dels eftersom man menade att det saknades giltiga tillstånd för parkeringarna.

ANNONS

Peter Lennby menade tvärtom att det inte behövdes något förnyat bygglov för parkeringarna eftersom det handlar om parkeringar av säsongskaraktär och han tidigare fått ett sådant tillstånd från kommunen.

LÄS MER:Pilane-parkeringar stoppas tills vidare

Konflikten ledde fram till att samhällsbyggnadsnämnden på nytt fick ta upp frågan om bygglov för parkeringarna och i mars i år beslutade nämnden att säga ja till tidsbegränsat bygglov på de två parkeringsytorna Sältebo 1:1 och Pilane 1:4. Bygglov skulle gälla för perioden 1 maj till 30 september för vart och ett av åren från 2021 till och med 2025.

Fick inte använda parkeringarna

Det gillade dock inte de boende i området, som menade att ett sådant beslut om bygglov inte är att betrakta som tillfälligt med de förhållanden som råder vid Pilane. Sammanlagt överklagade närmare 60 personer till länsstyrelsen, som den 27 april beslutade om inhibition av samhällsbyggnadsnämndens beslut. Det innebar att nämndens beslut inte längre gällde och Pilane Heritage förbjöds därmed att använda parkeringarna.

LÄS MER:Konflikt om Pilaneparkeringar fortsätter

Peter Lennby och Pilane Heritage överklagade i sin tur länsstyrelsens beslut och ville få inhibitionsfrågan prövad i mark- och miljödomstolen. De har de nu fått och när domen kom under måndagen går domstolen på Peter Lennby och Pilane Heritage linje. I domslutet skriver Mark- och miljödomstolen att den till skillnad från länsstyrelsen anser det bevisat att Pilane Heritage sommarverksamhet är knutet till utökat behov av besöksparkering och att den är av tillfälligt slag. Länsstyrelsens beslut om inhibition gäller därmed inte längre.

Parkeringarna vid Pilane kan därmed öppnas igen lagom till att pandemirestriktionerna lättar från den 1 juni.

Lokaltidningen har pratat med Peter Lennby, som inte vill ge några kommentar till domen.

Fotnot: Skulptur i Pilane arrangeras i år mellan den 15 maj och den 26 september.

ANNONS