Vargen som Ulf Jedborg fotograferade på Orust i början av juli. Nelly Grönberg, inventeringsansvarig för rovdjur på länsstyrelsen, känner en frustration att tipsen kommer in för sent.
Vargen som Ulf Jedborg fotograferade på Orust i början av juli. Nelly Grönberg, inventeringsansvarig för rovdjur på länsstyrelsen, känner en frustration att tipsen kommer in för sent. Bild: Ulf Jedborg

Frustration efter senaste vargangreppet: ”Tipsen kommer in för sent”

Natten mellan tisdag och onsdag dödades tre tackor på en fårbestättning på östra Orust. Nelly Grönberg, inventeringsansvarig för rovdjur i Västra Götaland, känner en frustration att vargobservationerna kommer in för sent.

ANNONS
|

Drygt 50 får har dödats på Tjörn och Orust i sommarens vargangrepp. Det senaste angreppet skedde natten mellan tisdag och onsdag, tre kilometer från Myckleby kyrka på östra Orust. Tre tackor blev dödade och Nelly Grönberg anser att det är samma unga varghane som vid tidigare angrepp. Samtidigt beskriver hon en frustration att tipsen till skyddsjägarna kommer in för sent.

LÄS MER:Vargjägaren om oron på Orust och Tjörn: ”Ett jättebekymmer”

– Det är otroligt viktigt att man rapporterar sina vargobservationer direkt. Ser man vargen på kvällen så måste man rapportera direkt på kvällen så att skyddsjägarna får nytta av tipset. Kommer tipset in för sent har vi ingen nytta av det.

ANNONS

Tidsaspekten är otroligt viktig. På naturvårdsverkets hemsida Skandobs.se kan man rapportera in sina observationer, och så går tipsen direkt till jägarna.

LÄS MER:Nytt vargangrepp på Orust – elva får döda

– Det känns lite hopplöst, speciellt för fårägarna när situationen inte löser sig. Vi har inte lyckats och det är inte skyddsjägarnas fel, de försöker varje morgon och kväll. Det finns en frustration att tipsen kommer in för sent. På naturvårdsverkets hemsida plingar det till direkt och jägarna får tipset.

Nelly berättar att de uppskattar tipsen, och ber dem som har svårt med tekniken att höra av sig direkt till henne eller hennes kollega på viltenheten, Bertil Andersson.

– Vi uppskattar verkligen de som hör av sig direkt, de behöver inte känna att det är olämpligt att de ringer sent. Man kan höra av sig när som helst, natt och dag med tips och observationer. Ring oss, säger Nelly Grönberg.

Om du har observerat vargen kan du ringa till Nelly Grönberg ( 0706-024887) eller till hennes kollega Bertil Andersson (0736-504171)

Skyddsjakten förlängs

Under fredagen beslutade länsstyrelsen i Västra Götaland om att förlänga tiden för skyddsjakten på Tjörn och Orust. Motiveringen till beslutet är således att problemen med skadegörande varg kvarstår på öarna, skriver Nelly Grönberg i ett utskick Lokaltidningen tagit del av.

Skyddsjakten är tillåten till och med den 12 september.

LÄS MER:Skyddsjakten utvidgas efter det nya vargangreppet på Tjörn

Vargangreppen på Tjörn och Orust

Tegneby, Orust, 13 får, 5 juli

Stillingsön, Orust, 5 får, 12 juli

Tegneby, Orust, 7 får, 18 juli

Kållekärr, Tjörn, 12 får, 29 juli

Svanesund, Orust, 11 får, 8 augusti

Myckleby, Orust, 3 får, 11 augusti

ANNONS