Vargen som Ulf Jedborg fotograferade på Orust för några veckor sedan. Enligt länsstyrelsen är det stor sannolikhet att det rör sig om samma varg.
Vargen som Ulf Jedborg fotograferade på Orust för några veckor sedan. Enligt länsstyrelsen är det stor sannolikhet att det rör sig om samma varg. Bild: Ulf Jedborg

Nytt vargangrepp på Orust – elva får döda

Under söndagsmorgonen drabbades ännu en gård på Orust av ett vargangrepp. En fårbesättning i närheten av Svanesund har enligt uppgifter förlorat elva får som följd.

ANNONS
|

Ytterligare ett vargangrepp har inträffat. Denna gången rör det sig om elva får som antingen avlivats eller dödats. Platsen för angreppen är i närheten av Svanesund – och vargen ska ha kommit in i hagen via en öppning ut mot vattnet.

Enligt länsstyrelsen ska det med stor sannolikhet röra sig om samma varg som den senaste tiden angripit fårbesättningar i Kållekärr, Tegneby och Stillingsön.

– Detta skedde antagligen på söndagsmorgonen, och det besiktades på eftermiddagen. Det är högst sannolikt att det rör sig om samma varg som vid tidigare angrepp, det ser vi genom beteendet och angreppsmönstret. Det ska röra sig om elva får men jag vet inte hur många som dog eller blev avlivade som följd av angreppet, säger Anita Bergstedt, chef för viltenheten på länsstyrelsen i Västra Götalandsregionen.

ANNONS

LÄS MER:Skyddsjakten utvidgas efter det nya vargangreppet på Tjörn

Kan vi förvänta oss fler angrepp inom den närmsta tiden?

– Stannar den kvar på ön, på kustbandet, då är det uppenbart att det kan bli fler angrepp. Det är svårt att skydda fåren, de används ofta för att beta längs med strandängarna som har höga naturvärden. Och det är svårt att stänga till mot havet och undvika angrepp.

Vad kan allmänheten göra för att hjälpa till?

– Dels är vi intresserade om man iakttar vargen och kan komma med tips som gör att vi kan spåra upp och hitta den, helt enkelt. Sen om man har får – att man vidtar de åtgärder som är möjliga och som ökar skyddet. Flytta fåren till hagar som inte är nära havet eller ta rent av in fåren nattetid. Ett annat sätt är att förbättra stängslet kring fårbesättningarna, om det finns möjlighet till det.

Haft varg på Orust förut

Enligt Anita Bergstedt är det en ung varghane av skandinavisk börd.

LÄS MER:Varg på Orust: ”Jag trodde först att det var en stor, vit hund”

– Det mest troliga är att den har simmat, och att det är svårt så här års när unga vargar flyttar hemifrån i samband med att nya kullar tillkommit. Målet för ungvargen är att hitta en partner och att slå sig ner någonstans, men det är väldigt glest med varg i denna delen av landet – så det ska väldigt mycket till för att den ska hitta en partner.

– Vi har haft varg på Orust förut men då har det bara varit korta besök. Tyvärr så har den uppehållit sig väldigt länge här nu, säger Anita Bergstedt, chef för viltenheten på länsstyrelsen i Västra Götalandsregionen.

LÄS MER:Ny vargattack – nu på Tjörn

ANNONS