Grönt är inte alltid bäst för hälsan och klimatet

Det är en sak om oinitierade vuxna väljer dåliga matvanor men att försöka påtvinga skolelever undermålig kost är oacceptabelt. Det skriver Börje Berntsson i en replik.

ANNONS

Replik på insändaren ”Växtbaserad skolmat minskar cancerrisken” (18/6):

Jonas Norbergs senaste replik visar återigen att han inte är tillräckligt påläst vare sig det gäller mat eller klimat.

Det huvudsakliga näringsintaget under en vardag för barn är idag, ofta från så tidigt från 2-årsåldern, vad som serveras i barnomsorgen/skolan. Att denna mat är näringsriktig är av yttersta vikt.

Citat från nyligen publicerad forskning:

“Det går inte att sätta likhetstecken mellan växtbaserad mat och hälsa. Det är inte ens säkert att växtbaserat är bättre för klimatet. Det konstaterar forskaren Cecilia Mayer Labba från Chalmers avdelning för livsmedelsvetenskap i Göteborg. Hon blev så övertygad av sina forskningsresultat att hon börjat äta kött igen, efter att ha varit vegan i 15 år.”

ANNONS

Forskaren konstaterar vidare:

“...att hon kallar omställningen av våra matvanor, när vi byter kött mot växtbaserade substitut, för ett experiment. Eftersom substituten är nykomlingar i vår kosthållning vet ingen ännu hur dessa hårt processade livsmedel påverkar vår hälsa på lång sikt. Många av dem innehåller också sådant som vi förknippar med skräpmat, som renframställt protein, stärkelse, socker, salt, raffinerade oljor och lite fibrer.”

Det är en sak om oinitierade vuxna väljer dåliga matvanor men att försöka påtvinga skolelever undermålig kost är oacceptabelt.

Det är ett experiment med den uppväxande generationen som vi inte har råd med!

Börje Berntsson

LÄS MER:Färgglad mat är inte detsamma som näringsriktig mat

LÄS MER:Växtbaserad skolmat minskar risken för cancer

ANNONS