Tre gånger Orust Jetskiklubb på pallplats i samband med den första EM-deltävlingen av två i klassen ski ladies. Jonna Borgström blev tvåa, Emma-Nellie Örtendahl etta och Sofie Borgström trea.
Tre gånger Orust Jetskiklubb på pallplats i samband med den första EM-deltävlingen av två i klassen ski ladies. Jonna Borgström blev tvåa, Emma-Nellie Örtendahl etta och Sofie Borgström trea.

Tre gånger Orust på EM-pallen

Tre åkare från Orust Jetskiklubb hamnade på pallplats när den första EM-deltävlingen i aquabike avgjordes. Inför den andra och sista deltävlingen har Emma-Nellie Örtendahl och systrarna Jonna och Sofie Borgström alla chansen att bli bäst i Europa.

ANNONS

Den första EM-deltävlingen genomfördes i helgen i Elk i Polen, en tävlingsplats där det genomfördes tävlingar under 2020.

– Förra året kom jag ju trea men i år vann jag, så det var skoj, säger Emma-Neliie Örtendahl.

– Sedan var det ju succé med trippelt svenskt på pallen i klassen ski ladies. Jag vann, Jonna Borgström kom tvåa och Sofie Borgström blev trea, säger hon.

”Succétävling för allihop”

Det gemensamma för trion är att alla kör för Orust Jetskiklubb.

Hur mycket fajt var det mellan er tre?

– Det var väldigt intensivt! Så här nära racing har det inte varit på länge, skulle jag säga, säger Emma-Nellie.

ANNONS

– Jonna och Sofie har nya maskiner för i år – det är samma modell som jag körde under förra året – så det är väldigt tajt, men samtidigt superroligt och intensivt, säger hon.

– Det gäller att vara med i starten – annars är man rökt!

”Det gick fan inte”

Hur många heat körde ni och hur många vann du?

– V körde tre och jag vann inte alla. Jag var tvåa i första heatet efter Jonna och i det andra var jag tvåa över mållinjen. Jonna gjorde en miss och körde mot fel startboj, så hon ”cuttade” av hela startfältet på innerstarten. Då fick hon 20 sekunders tidstillägg. Jag låg bara 15 sekunder efter. Då fick jag den vinsten, säger Emma-Nellie

– I heat nummer tre vann Sofie. Det var första gången någonsin som hon vann ett GP-lopp i ski ladies. Hon tog starten och höll den enda in i mål. Jag försökte köra om men det gick fan inte ha ha! skrattar hon.

– Det var en succétävling för allihop och det blev vi tre på pallen.

Avgörs i Ungern

Den andra och avslutande EM-deltävlingen körs i Nevelek i Ungern den 16-18 juli. Inför den leder Emma-Nellie med 69 poäng med Jonna på 65 och Sofie 61.

– Det är små marginaler. Det gäller att hålla ihop i nästa race för annars tappar man det ju, säger Emma-Nellie.

De svenskar åkarna är på resande fot i Europa och gör i veckan ett stopp i Österrike för att sedan åka vidare till Zagreb i Kroatien för en mindre lokal tävling.

– Därefter fortsätter vi till Ungern. Tre veckor on the road, blir det!

VM-premiär i Italien

Men fler internationella tävlingar väntar. I Elk blev det nämligen klart att den första VM-deltävlingen ska köras med start den 3-5 september i Olbia på Sardinien.

– Det kan alltid hänga grejer på vägen, men organisationen är på plats och tillstånd är godkända, säger Emma-Nellie.

– Planen är att det därefter ska bli minst två VM-deltävlingar till och då i Asien.

Mellan EM och VM ska också ett SM hemma i Sverige avgöras plus ytterligare svenska tävlingar köras varav ett är ett offshore-race i Smögen.

– Det finns lite att åka på hemmaplan också. Det är superroligt att det har startat på riktigt igen, säger Emma-Nellie.

ANNONS