Tioårige Oliver reser till Belgien för lag-VM i motocross

Idag reser tioårige Oliver Jönsson från Stenungsund tillsammans med sin pappa Alexander till Belgien för att göra något riktigt speciellt: han ska köra lag-VM i motocross. Tillsammans med två lagkamrater ska trion försvara Sveriges färger mot nio andra nationer.

ANNONS
|

Invid huset i Stenungsund där Oliver bor står en vit mindre lastbil. Den används för transporter av motocrosscyklar men fungerar även som boende när Oliver och hans pappa åker iväg på tävlingar.

– I den finns spis, TV och fyra sängar. Den har vi åkt mycket i, säger Oliver som håller med om att ”crossbussen”, som den kallas för, nästan har blivit som ett andra hem.

Idag kommer de att åka riktigt långt: Baisieux i södra Belgien nära den franska gränsen. Där avgörs Coupe de l´Avenir eller uttryckt på ett annat sätt: lag-VM i motocross.

Hur tror du att det kommer att bli?

ANNONS

– Pirrigt! säger Oliver.

Varför?

– För att det är många som är med och det är många som är duktiga.

Motorintresserad familj

Familjen Jönsson är generellt sett mycket motorintresserade. Mamma Cecilia säger visserligen att hon kanske tycker ”att det går lite väl snabbt” när Oliver kör medan pappa Alexander är desto mer entusiastisk.

– Pappa körde motocross för jättelänge sedan, säger Oliver om pappa som på tävlingarna har till uppdrag att vara chaufför och mekaniker.

Just nu kör Oliver på en motorcykel av märket Yamaha på 65 kubik.

– Det finns olika klasser: PV50, 50, 65, 85, 125, 250 och 450 kubik. Det finns också något som heter U och G. När man kör U, så kör man USM, säger Oliver.

Ju äldre du blir desto större cykel får du?

– Ja, det har med ålder att göra, säger Oliver.

Cross och innebandy

Allt startade egentligen med en vanlig cykel. Han körde i skog och mark. Ungefär som mountainbike. Med tiden bytte han från egen muskelkraft till hästkrafter.

Oliver började köra motocross i Stenungsunds Motorsällskap när han var sex år gammal.

– Jag gick i crosskola från det jag började tills jag var ungefär sju år gammal, men sedan slutade jag för jag tävlar så mycket, säger han.

Förutom motocross spelar Oliver innebandy en gång i veckan i Stenungsunds IBK. I SIBK är han en del av ett lag som samarbetar tillsammans medan han på crosscykeln agerar helt själv.

Vilket är roligast?

– Cross.

Varför?

– För att det går fort. Och det är roligt.

Tränar med Thuresson

Han ägnar mycket av tiden utanför skolan och familjen åt att köra cross. Tävlingssäsongen är ganska lång. Den pågår från februari-mars och fram till november-december.

Vilken var den första tävling som du var med på?

– Det var ett klubbmästerskap i Stenungsund. Nu tävlar jag varannan helg. Jag reser dit på fredag och kommer hem på söndag kväll, säger han.

– På tisdagar kör jag med Filip Thuresson – han var svensk mästare en gång – och det sker i Uddevalla, berättar Oliver om den 30-årige Filip som lade av med motocross för några år sedan men nu tränar unga förmågor.

– Så vilar man under veckan och så tävlar man igen. Jag har gjort riktigt många tävlingar, säger Oliver.

Svemo tar ut förare

Och idag onsdag åker som sagt Oliver tillsammans med pappa på den största tävling som han har deltagit i. Så här långt, ska tilläggas.

– Det är första gången som jag tävlar utomlands. Det är förbundet (Svemo) som tar ut förarna. De åker runt och tittar på tävlingar och så väljer de ut några som ska vara med, säger Oliver.

– Vi är tre i min åldersklass: Max Lindström, Dante Lantz och jag. Dante har varit utomlands varannan vecka och kört i Finland, Danmark, Italien och så ska han till Belgien. Han har varit, typ, överallt.

Är ni alla kompisar?

–Ja, vi känner varandra. Vi kör på samma tävlingar, säger han.

Vunnit 82 bucklor

På andra våning i huset där Oliver bor finns hans rum. Man får nästan ta på sig solglasögon på grund av alla priser och bucklor som gnistrar och blänker.

Hur många är det?

– Jag vet inte, säger Oliver.

Han börjar räkna, säger en siffra men kommer på att det är så många att några faktiskt finns i hans lillebror Vincents rum. Han fortsätter därför att räkna där. Väl tillbaka i sitt rum hittar han några till.

– 82! Det är en mer än mitt nummer, säger Oliver som kör med nummer 81.

Vem vet – det kanske blir kanske buckla nummer 83 efter den kommande helgen.

ANNONS