Seaside om VM-äventyret i OS-byn – ”Vi gjorde vad vi kunde och vi gjorde det tillsammans”

VM-äventyret är över för synkroåkarna i Team Seaside. Det blev en åttonde plats i Innsbruck. Och i det finska vinnarlaget hittar vi en nöjd och glad Ella Helgeson från Tjörn.

ANNONS

Konståkarna i juniorlaget Team Seaside från Tjörn har haft ett fantastiskt år med synkron, med flera tävlingssegrar och med SM-guldet som kronan på verket. Det gav en plats i JVM som avgjordes i gamla OS-staden Innsbruck i Österrike under fredagen och lördagen.

VM började lite trevande för Team Seaside med det korta programmet, där laget drabbades av ett fall. Lördagen gick mycket bättre.

– De åkte väldigt bra. Jättefint. Vi är väldigt nöjda. Vi var sjua i långprogrammet och åtta totalt. Programmet gick nästintill perfekt. Fantastiskt att prestera så bra på ett VM. Vi satte nytt poängrekord och det var väldigt roligt för vår del, säger tränaren Therese Hillberg.

ANNONS

Team Seaside kallar sitt program för Storm och hade som mål att hamna någonstans mellan plats sex och tio av de 23 startande lagen.

– I och med att det varit pandemi var det svårt att veta var lagen stod inför mästerskapet och var vi kunde placera oss. Alla har inte varit ute och tävlat, menar Therese Hillberg.

Stämningen var god under tävlingarna som fortfarande var starkt präglade av covid-19-pandemin, med en publik på runt 1 000 personer på läktarna.

– Vi hade PCR-test med oss ner och för att komma in i ishallen tog vi snabbtester varje dag. Det var en anspänning, men det gick bra, säger Therese Hillberg.

LÄS MER:SM var guld värt för synkrotrion från Kungälv – nu väntar VM

LÄS MER:Ina Trolle ny lagkapten i Team Seaside: ”Viktigt att alla kommer in i laget”

Lagkaptenen Ina Trolle njuter av känslan som fortfarande sitter i.

– Väldigt bra och roligt. Vi är absolut jättenöjda. Jag känner att vi har en väldigt bra gemenskap. Vi gjorde vad vi kunde och vi gjorde det tillsammans, säger Ina Trolle.

Hon och laget har en tävling kvar innan säsongen är över, men inte vilken tävling som helst. Team Seaside för möjlighet att visa upp sig inför hemmapubliken i Tjörns ishall när de kör det långa programmet i den egna tävlingen Sjöslaget nästa helg.

Guldmatchen i VM blev en spännande uppgörelse med lag från USA och finska Team Fintastic, där Tjörn-tjejen Ella Helgeson är med i laget. Till slut blev det finsk seger.

– Det känns otroligt bra. Det var väldigt tight. Vi var nervösa innan, men gick ändå in med en bra känsla. Vi försökte inte tänka på hur resultatet skulle bli, utan bara åka och ha roligt. Det var sista gången vi åkte tillsammans med de här programmen. Jag blir för gammal för juniorlaget och varje säsong byts några åkare ut. Man byter också program efter varje säsong, säger Ella Helgeson.

Hon flyttade till Helsingfors i höstas för att helt satsa på synkroåkningen med det regerande världsmästarlaget Fintastic.

– Det har varit jätteroligt, jag har trivts jättebra. Just nu vet jag inte om jag ska fortsätta som senior. Jag ska fokusera på detta några dagar, sedan får jag fundera på framtiden, säger Ella Helgeson.

Team Fintastics korta program heter Force of her Nature, det långa kallas för Brand new Soul.

– Force of her Nature handlar om en kraftfull kvinna som blivit sårad. Brand new Soul handlar vad som händer med själen när den är redo att bli människa och en personlighet. Det är olika känslor som börjar med ledsamhet, sedan hat och till sist lycka. Det är tränarna som kommer med idén, men vi laget får prata ihop oss så att vi är bekväma med det, säger Ella Helgeson, som är enda svenska tjej i laget.

Bästa svenska lag i JVM var Team Spirit från Kungsbacka och Mölndals konståkningsklubbar.

LÄS MER:Team Seaside är på plats i Innsbruck för JVM i synkro – tävlar i 1964 och 1976 års OS-arena

LÄS MER:Tjörnåkaren Ella Helgeson om medaljchansen i JVM: ”Vågar inte tänka så långt just nu”

LÄS MER:Ella om livet och konståkningen i Finland: ”Jag trivs jättebra”

ANNONS