När Lysekils HK Viking i lördags tappade kunde Rönnängs IK vid seger på söndagskvällen hemma mot Kungsbacka HC återta serieledningen. Den chansen tog RIK vara på genom att vinna stort.
När Lysekils HK Viking i lördags tappade kunde Rönnängs IK vid seger på söndagskvällen hemma mot Kungsbacka HC återta serieledningen. Den chansen tog RIK vara på genom att vinna stort. Bild: Pontus Soderman

Rönnäng upp i hockeytreans topp efter storseger – avgörande match väntar på fredag

Efter storseger hemma mot Kungsbacka med 9–0 återtog Rönnäng på söndagskvällen serieledningen i hockeytrean södra A. Seriesegern kan säkras kommande fredag men en tuff uppgift väntar borta mot Skärgårdens SK.

ANNONS

Fredagen den 3 februari förlorade inte bara Rönnängs IK seriefinalen borta mot Lysekils HK Viking – man förlorade också serieledningen i hockeytrean södra A forts.

Eftersom bara vinnaren av serien får fortsätta kvala om en plats i hockeytvåan 2023/24 krävdes det inte bara att RIK vann resterande matcher utan också att Lysekil skulle tappa poäng. Och det gjorde det senare laget när man i lördags förlorade mot Munkedal borta med 4–5 efter förlängning.

Därmed var det på söndagen upplagt för RIK att återta serieledningen då de rödtröjade har en betydligt bättre målskillnad.

Snabbt avgörande

Det var en chans att komma in i matchen om seriesegern som Tjörnlaget inte hade för avsikt att försitta när de mötte nästjumbon Kungsbacka HC hemma i Tjörns Ishall.

ANNONS

Rönnäng gick snabbt fram till 3–0 vilket tvingade Kungsbacka till en timeout redan efter 5.47 i första perioden. Men den gjorde ingen nytta. Efter de första 20 effektiva minuterna ledde RIK med hela 5–0.

– En sådan här match var bara att städa undan. Vi är så mycket bättre än vad de är vilket siffrorna också visar, säger Jonny Petersson, huvudtränare i RIK.

– Ändå en stor eloge till Kungsbacka för att de spelar en sjysst ishockey. Det är lätt att det blir tråkigt och grinigheter, men de höll det på en jäkligt bra nivå, säger han

Slutresultatet skrevs till 9–0. De gav inte bara tre poäng utan också serieledning. RIK har nu hela 35 plusmål att jämföra med Lysekils åtta plusmål!

– Lysekil måste göra 20 mål i sin match mot Varberg om de ska kunna komma ikapp, säger Petersson.

Tufft i sista matchen

Därmed har RIK skaffat sig matchboll. Laget ställs i den sista omgången på fredag kväll borta mot Skärgårdens SK i Öckerö Ishall.

– Vi var ganska överlägsna i vår hemmamatch men under de sista 15 minuterna släppte vi in dem. Vi förlorade på övertid, säger Petersson.

– Där tappade vi två poäng vilket gör att vi sitter i den situationen som vi gör nu, säger han.

Petersson har god koll på Skärgården där några har spelat högre upp i seriesystemet.

– Skärgården är duktiga. De spelar alltid en tuff hockey och tar mycket utvisningar. För vår del handlar det om att ta ner dem på jorden.

LÄS MER:Ishallsbygget pausas – pengarna är slut

LÄS MER:Stiftelsen bakom Tjörns ishall kommer att upphöra

LÄS MER:Ikväll spelar Rönnäng seriefinal: ”Vi är ett lag som ska vinna serien”

Ishockey

Hockeytrean södra A forts

Rönnängs IK-Kungsbacka HC

9–0 (5–0, 1–0, 3–0)

Målskyttar RIK: Carl Hermansgård 2, Hannes Kristiansson 2, Niklas Andrén, Alexander Amores, Markus Larsson, Rasmus Robertsson och Erik Thuvik.

ANNONS