Ner och upp, upp och ner – 2019 ser vi inte mer

Många äro kallade (till seriespel) men få äro utvalda (att vinna). Här är allt du behöver veta om den gångna säsongen för lokalfotbollen i STO år 2019.

ANNONS
|

Henån/Gilleby IF

Redan i februari menade många bedömare att det lag som bestod av två sammanslagna A-lagstrupper från Henåns IF respektive Gilleby IF skulle ha alla möjligheter att vinna division 5 Bohuslän.

Så blev det också för laget som på 22 spelade matcher bara förlorade en kamp och uppnådde målskillnaden 82–16.

Den nytillträdde tränaren Anders Senften fortsätter ett år till. Det var ett ömsesidigt beslut från såväl klubb som tränare.

Placering: Etta i division 5 Bohuslän.

Morlanda GoIF

I division 6 Bohuslän utgick Myckleby IK och Svenshögens SK medan Morlanda, som hade dragit sig ur seriespel tidigare säsonger, återkom i seriespel.

ANNONS

Placering: Näst sist i division 6 södra Bohuslän.

Orust FC

Lyckades säsongen 2018 inte ta sig till division 1. klubben både planerade och värvade för att spela 2019 i division 2.

Men så uppstod möjligheten att få en gratisplats i division 1. Efter en intern diskussion, som involverade styrelse liksom spelare och ledare, valde OFC att tacka ja.

Men oturen i form av mängder med skador på mer än enbart centrallinjen kom att hämma seriespelet och göra laget till en tidig avstigningskandidat. Frågan ställde om vad skadorna berodde på men OFC kunde inte hitta något specifikt i träningsmiljön utan det fick helt enkelt tillskrivas oturskontot. Det finns ingen anledning att betvivla den utsagan.

Ankomsten av de två amerikanska spelare, först Nicole Hawley och sedan Jamie Karch, plus spelare som återkom från skadelistan gjorde att ett visst hopp väcktes när serien startade om efter sommaren men det försvann ganska snart.

Stefan Kristensson fick förnyat förtroende som chefstränare och det säger något som hur klubben och truppen ser på honom men också säsongen som sådan. Man brukar säga att en tränare bara har elva vänner (läs: de elva som får starta en match) men Kristensson har lyft det till att vara 22 kompisar. Stämningen har under året, trots alla motgångar, varit förvånansvärt god.

Ett orosmoment är skyttedrottningen Karin From som uppvaktas av tre andra föreningar. Om hon lämnar tappar OFC både en pålitlig målskytt och en bra lagspelare.

Placering: Sist i divison 1 norra Götaland.

Skärhamns IK

Lite i det fördolda arbetar SIK på och klubben kan fostra en och annan spelare för spel högre upp. För bara några år sedan spelade Axel Pettersson i laget men nästa år kan 21-åringen, som hunnit med spel i såväl Stenungsund som Oddevold, spela i allsvenskan med Varbergs Bois.

Placering: Fyra i division 5 Bohuslän.

Stala IF

Lyckades säsongen 2018 klara sig kvar i sista stund i division 4 Bohuslän men i år gick det sämre.

Placering: Näst sist i division 4 Bohuslän.

Stenungsunds IF dam

Sif:s damer drog sig ur seriespelet i division 2 förra året och gjorde en sorts omstart i trean. Laget kom på fjärde plats men var inte många poäng ifrån de som kom etta och tvåa.

Inför nästa säsong gör föreningen en tydligare satsning på damlaget och presenterade i början veckan den nya ledarduon Claudio Assuncao och Amna Lihovic som båda bland annat har en bakgrund i IFK Göteborgs akademi.

Placering: Fyra i division 3 Bohuslän/Dalsland.

Stenungsunds IF herr

Det sportsligt sett högst placerade laget på herrsidan i STO-området gjorde också klubbens sportsligt sett bästa placering på två decennier.

Inte sedan säsongen i dåvarande division 1 södra 1999 – den serie som tillsammans med norrettan året därpå utgjorde grunden för superettan – har Sif kommit så högt som tredjeplats i division 2 norra Götaland.

Chefstränaren Gunnar Bratt gav stadga åt ett lag som under uppmärksammade former senhösten 2017 tappade sin dåvarande tränare William Lundin till FC Trollhättan (Lundin förlängde för övrigt i höstas sitt kontrakt med tre år) och det har gett två framskjutna placeringar.

Kontraktet förnyades inte – av allt att döma på gemensamma grunder – och den nye tränaren Pierre Krantz gör sitt första pass nu på måndag kväll. Truppen vet vad som väntar men det är också nu som osäkerheten är som störst. Vilka spelare stannar och vilka lämnar?

Klart är att Sif under 2019 hade en trupp som sett till flera positioner hade synnerligen begåvade spelare.

Placering: Trean i division 2 norra Götaland.

Tjörns DFF

Spelade i samma serie som Stenungsunds IF och vann en tredjedel av sina matcher.

Placering: Sjua i division 3 Bohuslän/Dalsland damer.

IFK Valla

Han blev skyttekung i sitt lag (tio mål) och kommer år 2020 att steppa ner samtidigt som han steppar upp. Jonathan Fhager Karlsson – mannen som enligt egen utsago aldrig gör några snygga mål (förutom ett i en B-lagsmatch mot Herrestad) – ska fokusera mindre på att spela själv och mer på att träna. Jonathan blir nämligen huvudtränare.

IFK Valla från Tjörns östra delar framstår som ett stabilt lag i division 4 Bohuslän men laget hade en period i mitten av serien när segrarna och därmed poängen lös med sin frånvaro. Dock tog man sig samman och löste uppgiften på ett tillfredsställande sätt.

A-laget liksom föreningen i övrigt kan gå in i den kommande säsongen med träningsfaciliteter som är de mest uppdaterade av alla lag i STO-området. Att få komma till Sparbanksvallen som besökare är en smärre fröjd och det går bara att ana hur man som fotbollsspelare kan tänkas resonera.

Placering: Sexa i division 4 Bohuslän.

Vallens IF dam

In kom en utåtriktad och verbal Håkan Lindström som i sin framtoning skulle kunna vara urtypen för en stockholmare. Han har mycket fotbollskompetens men har inget behov av att skryta om det. Snarare får man nästan dra ur honom sin fotbollshistoria. Om vi säger så här: Lindström och Champions League på herrsidan hänger ihop.

Kulturkrock med bohuslänska Vallen som vurmar för sin breddfotboll? Icke då! Lindström passar som hand i handske i föreningen och dess damlag. Han skapade en vinnande kultur baserat på kunnande men framför allt på att det skulle vara roligt att spela fotboll.

Laget kunde inte rubba IK Rössö i DM-finalen (förlust 2–4) och i serien blev till slut Trollhättans FK för svåra.

Säsongen 2020 sker med Lindström som tränare. Han tog sig friheten att tänka efter i hela två minuter om han ville vara kvar eller inte. Det säger väl något om känslorna han fått för laget och inte minst klubben.

Två spelare har lämnat och lagbygget för nästa år pågår. Om en (fri)månad vet vi alla mer kring hur truppen ser ut.

Placering: Tvåa i division 2 nordvästra Götaland.

Vallens IF herr

På samma sätt som på damsidan består herrsidan i Vallen av många ungdomslag men en uttalad ambition att låta unga talanger få visa upp sig. Den unge talangfulle målvakten Magnus Lundberg gavs möjlighet att ställa sig i mål och har efter säsongen gjort klart med IK Oddevold.

Den ungdomliga prägeln på truppen parat med att det i division 5 finns mycket annat som pockar på uppmärksamheten gör att satsningen enbart kan komma inifrån var och en – Vallen som förening varken kan eller ska tvinga spelare att spela.

Placering: Sjua i division 5 Bohuslän.

Torp Goif

Ett lag som tidigare säsonger haft svårt att hävda sig, för att uttrycka det milt, vann fem och kryssade i två på 14 spelade matcher.

Placering: Femma i division 7 Bohuslän.

Ödsmåls IK

Säsongen 2018 var speciell. Då gjorde ÖIK en unik prestation. Det är inte alla fotbollsspelare förunnat att inte tappa en enda poäng på 22 spelade seriematcher.

Det året hade ÖIK flera spelare som var på tok för bra för spel i division 4. Såväl mittbacken Philip Andersson som skyttekungen Gustaf Kjellström lyfte vidare till Stenungsunds IF i division 2.

Ödsmål fick till slut lämna division 3 men det går att leda i bevis att laget i ett flertal matcher hade lite otur. Något kryss här och där hade kunnat ge de extra poäng som hade behövts men svårigheten att "stänga" vissa matcher parat med oturen/oskickligheten att göra mål fällde avgörande.

ÖIK gjorde en intern lösning i tränarfrågan då man åter engagerade Ardi Thaqi som spelande tränare. Med hjälp av honom hoppas klubben kunna behålla så många som möjligt i truppen samt komplettera med några nya.

Placering: Tionde plats i divison 3 mellersta Götaland.

Tony Balogh

0303-72 82 24

tony.balogh@lokaltidningensto.se

ANNONS