Fotbollsklubben IFK Valla från östra Tjörn investerar sammanlagt nästan en halv miljon på LED-belysning på Sparbanksvallen. Klubben får 175 000 från Thordénstiftelsen och hoppas få ett positivt besked från RF Sisu. Går allt enligt planerna ska den nya belysningen vara på plats senast till när höstmörkret anländer men troligen tidigare än så.
Fotbollsklubben IFK Valla från östra Tjörn investerar sammanlagt nästan en halv miljon på LED-belysning på Sparbanksvallen. Klubben får 175 000 från Thordénstiftelsen och hoppas få ett positivt besked från RF Sisu. Går allt enligt planerna ska den nya belysningen vara på plats senast till när höstmörkret anländer men troligen tidigare än så. Bild: IFK Valla

Ljusare framtid för IFK Valla – fotbollsklubben från Tjörn får 175 000 av Thordénstiftelsen

Fotbollsklubben IFK Valla investerar närmare en halv miljon kronor för att byta ut belysningen på Sparbanksvallen. Färden mot en ljusare framtid underlättas av att Thordénstiftelsen valt att ge ett bidrag på 175 000 kronor.

ANNONS

Anders EK i IFK Vallas styrelse säger i en kommentar att ”det som kommer från Thordénstiftelsen är väldigt välkommet”.

I maj kan den andra pusselbiten från Riksförbundet Sisu vara på plats. Då kan klubben genomföra bytet av lampor till sensommaren.

– Om alla de nuvarande strålkastarna fungerar går det åt cirka 30 000 watt. När vi går över till LED-strålkastare, som drar mindre ström, kommer vi att ha en initial besparing på 25 procent, säger Anders EK om den nya strålkastare som är dimbara för att kunna anpassa till träning eller match.

– Vi hoppas och siktar på en besparing på upp till 40 procent när vi går över till LED. Det här är pengar som vi istället kan lägga gå på våra barn och ungdomar. Jag vet inte hur mycket vi betalar för elen idag, men det rör sig om tiotusentals kronor per år.

ANNONS

Ersätta strålkastare

Två gånger per år – en på våren och en på hösten – fördelar styrelsen för Thordénstiftelsen med säte i Uddevalla bidrag ”till det allmännas fromma i Bohuslän”.

Ett flertal föreningar får efter styrelsens vårmöte dela på drygt fem miljoner kronor varav en knapp tredjedel hamnar i STO-regionen (se lista nedan).

I IFK Valla har en arbetsgrupp under ledning av styrelseledamoten Anders EK arbetat med ljusfrågan sedan början av 2022.

– Fokus var att ersätta befintlig belysning på Sparbanksvallen. Den nuvarande ljusbilden är inte till belåtenhet då flera strålkastare har gått sönder, säger han.

En halv miljon

Fler och fler föreningar har övergått till så kallad LED-belysning. IFK Valla valde därför att titta närmare på detta alternativ.

– Det är i linje med föreningens strategi rent generellt att aktivt minska miljö- och energipåverkan. Vi tänkte på samma sätt när vi byggde det nya klubbhuset, säger Ek.

Offerter begärdes in. Klubben fastnade för Signify som sedan några år tillbaka är namnet på det som förr hette Philips.

– Totalkostnaden landar på cirka en halv miljon kronor, säger Ek.

”Ett enkelt val”

Naturligtvis är detta inte pengar som föreningen just nu har. Därför tittade man på möjligheten att få investeringen finansierad via bidrag.

Kontakt togs med Thordénstiftelsen men även Riksidrottsförbundet Sisu som kan ge stöd för miljö- och energiprojekt.

– Vi har tre bitar: Thordénstiftelsen, RF Sisu och så egna medel på 60 000 kronor. Den summan är den som det hade kostat oss om vi hade ersatt de nuvarande strålkastarna men då hade det inte varit fråga om LED, säger Ek.

– Vi var vid ett vägskäl: antingen lägger vi 60 000 på att reparera eller så investerar vi i den nya LED-baserade anläggningen. Det var ett väldigt enkelt val.

Pratar Thordénstiftelsen och RF Sisu med varandra?

– När man skickar in en ansökan är det ett plus om man har medfinansiärer. Det ökar chanserna för att få ett positivt beslut. Vi har informerat båda om att vi har potentiella medfinansiärer, säger Ek.

Klart innan höstmörkret

Beställningen av armaturen har inte gjorts. IFK Valla vill första invänta beslutet från RF Sisu.

– Men vi har så att säga krattat gången för ett positivt beslut nu när vi har Thordénstiftelsens beslut och våra egna medel, säger Ek.

– Men vi lägger ingen beställning innan RF Sisus beslut.

Själva installationstiden uppskattas inte ta mer än någon vecka eller kanske bara några dagar.

– Målet är absolut att ha den nya belysningen på plats innan höstmörkret. Det är tidsplanen om allt klaffar.

Thordénstiftelsen

Thordénstiftelsen fördelade på sitt senaste möte drygt fem miljoner kronor varav 1 485 000 har hamnat hos flera STO-föreningar.

Stenungsund

Stenungsunds IF 350 000 (hållbara gräsytor Stenungsunds IF)

Strandstädarna i Stenungsund 50 000 (strandstädning)

Stenungsunds Konståkningsklubb 40 000 (utveckling kring fysträning).

Svenshögen SK 30 000 (kiosk och faciliteter runt Hällungevallen)

Tjörn

Tjörns Pensionärsförening 20 000 (mattcurling)

Sundsby Vänförening 60 000 (belysning vid Karpstigen)

Föreningen Tjörnjazz 20 000 (Klädesholmen Tradjazz Festival)

IFK Valla 175 000 (energioptimerad LED-belysning)

Orust

Föreningen Kungsviken 20 000 (servicebyggnad)

Myckleby IK 100 000 (konstgräsplan)

Käringöns Öråd 60 000 (renovering mur Simsons prästgård)

Morlanda Scoutkår 50 000 (scoutstugan reparationer)

Helleviksstrands Kappseglingssällskap 30 000 (ny utombordsmotor till säkerhets- och följebåt)

Slussens Teatersällskap 50 000 (sommarspel på Slussen 2022)

Myckleby Bygdegårdsförening 50 000 (komplettering av befintlig elpanna med luft/vattenvärmepump som effektiviserar denna)

Orust Biodlarförening 30 000 (utbyggnad av tak över ångpanna, samt veranda utanför samlingslokal)

Orust Kretsloppsakademi 50 000 (väderskydd till hållbart salutorg/saluhall för lokal mat, social samvaro).

Stala IF 150 000 (solenergi på Lövängen)

Morlanda GoIF 100 000 (Morlandas mittpunkt)

Svanesunds Gif 50 000 (upprustning av armaturer)

ANNONS