Fyra röster om helgens crosstävling i Stenungsund: ”Det känns som en enda jättestor familj”

Träning och framför allt tävling i all ära men det är allt runt omkring motocross som många uppskattar. Så var fallet med helgens tävlingar på Furufjällsbanan utanför Stenungsund.
– Den känns som enda jättestor familj, säger föraren Emma Börve från arrangerande Stenungsunds Motorsällskap.

ANNONS

Emma, 15 år, var tillsammans med klubbkompisen Lisa Nyqvist, 14, två av cirka 100 förare som deltog i helgen. Duon vittnar om en tränings- och tävlingsmiljö där alla umgås med alla oavsett ålder.

– Man kan vara med de som är sju-åtta år men också de som är 25 år. Det är lika roligt, säger Emma.

Vad fick er att börja med motocross?

– Jag var sex år gammal när jag var på ett ”prova-på”, säger Emma.

– Min två år äldre brorsa började köra. Då testade jag också. Jag var åtta år gammal, säger Lisa.

Många från Kungälv

Helgens tävling – CEC Racing VGC – var den första i år som Stenungsunds Motorsällskap arrangerade. Den riktade sig till barn och ungdomar i åldrarna från åtta år och upp till 15 års ålder. De tävlande kom från alla möjliga delar av västra Sverige.

ANNONS

Det krävs en massa vuxna för att genomföra en tävlingshelg av det här slaget. Jonas Karlsson är sedan ett och ett halvt år tillbaka banansvarig. Han sitter också i crossektionen i Stenungsunds Motorsällskap.

– Jag kommer från Kungälv. Där finns ingen motorförening. Stenungsund är det närmaste. Jag vet inte hur många som kommer från Kungälv men det är säkert ett 20-tal barn, säger Jonas.

– Vi håller i ordning crossbanan varje vecka. Kollar så att alla hopp är säkerhetsmässigt rätt gjorda på upp- och nedgångar. Det är mycket säkerhet och säkerhetstänk, säger han.

– Crossbanan ska inte vara en anledning till att det ska hända något.

”Alla hjälper alla”

För cirka två månader sedan valdes Frida Brask från Svanesund in i Stenungsunds Motorsällskap som sekreterare. På Orust finns ingen klubb med motocross på programmet.

– Mitt äldsta barn kör idag och den minsta får köra men inte tävla än, säger Frida om sönerna som är åtta respektive fem år gamla.

Till de cirka 100 tävlande ska läggas mammor och pappor, syskon, farmor och farfar med flera. Under en helg uppstår ett smärre samhälle.

– Jag har hängt på en crossbana sedan jag var 15 år gammal. Det är skitroligt! menar Frida.

Vad är det som är så roligt?

– Det är sådan gemenskap. Alla hjälper allas barn och det är så fantastiskt.

”Jättestor familj”

Emma och Lisa kom lägger mycket tid på motocross – ”alla helgen från våren och fram till hösten är förstörda” säger Emma – men det vägs upp av gemenskapen man känner.

– Den känns som en enda jättestor familj, säger Emma.

– Alla är vän med alla, säger Lisa.

– Man träffar folk som säger att ”det är ju du som körde bra i starten” eller ”du som körde om en kille”, säger Emma.

”Hjärtat slår frivolter”

De vuxna medger att det är svårt att tygla känslorna som uppstår i mamma- respektive pappahjärtat. Jonas tioåriga dotter Hilda tävlade under söndagen.

– Hjärtat slog extra mycket för hon tog sig till A-final. Då var man extra nervös!

– Hjärtat slår frivolter, det ska jag frivilligt erkänna! skrattar Frida om sina barns åkande på banan.

– Men det är så roligt att det är värt det. Vi har varit här sedan i fredags. Vi firade min födelsedag här i lördags ha ha!

Vad blev det – kaffe på sängen?

– Nej, nej – jag fick en puss och en kram av min familj. Det räcker. Jag som är vuxen och gammal tycker inte det är värt att fira mer än så såvida man inte fyller jämnt.

ANNONS