Flexibelt Skärhamn ska etablera sig i fyran

Förra året var det fart och fläkt som gällde för Skärhamn. Årets upplaga blir kanske lite försiktigare och mer anpassningsbar, men med ett tydligt mål: hänga kvar.

ANNONS

Det har varit en lång väntan, men snart är det dags för Skärhamns IK att pröva vingarna i division 4. Under en solig tisdagskväll i juli, framför publiken på Tavlebordsvallen, spelade nykomlingarna sin första match på åtta månader. Motståndet, Henån/Gilleby, visade sig för tufft. Men det var en skön kväll att spela fotboll på igen.

– Vi fick stryk mot ett duktigt lag men vi hade inte räknat med något annat. Det var skönt att se att vi ligger bra till med orken. Det var gött att vara igång helt enkelt, säger Skärhamnstränare Stefan Vennström och fortsätter:

– Nu har vi kört försäsong sedan januari så då är det tradigt att inte ens få spela träningsmatcher. Det var skönt att var igång och spela inför publik. Det är något man har längtat efter och det är ju lite därför man håller på med det här.

ANNONS

Tufft som nykomling

Som nykomling i serien väntar en tuff uppgift med enkelserie och en del långa bortamatcher. Å andra sidan visade just Henån/Gilleby förra året att det går att lyckas som nykomling i enkelserie när de slutade på tredjeplats. Men med färre matcher att spela blir varje match, och poäng, viktigare.

– Det är inte helt optimalt. Kommer man in i en svacka kan det bli tufft eftersom det inte är så många matcher. Då har man inte tid att reparera det, säger Vennström.

– Men får man en bra start hinner inte lagen få koll på en på samma sätt. Så starten avgör. Men det är ju lika för alla lagen.

Mer anpassningsbara

För att klara den nya utmaningen ska Skärhamn ställa om. Förra året hade laget ett tydligt mål, uppflyttning från division 5. För att ta sig dit fanns bara en väg, framåt. Offensiv och fartfylld fotboll tog laget hela vägen. I året har Tjörnlaget ett lika tydligt mål, hänga kvar, men vägen dit blir annorlunda.

– Förra året var målet att gå upp en serie. Det var inget snack, och då skulle vi vinna varje match. Nu har vi kanske några bortamatcher där vi är nöjda med att komma hem med en poäng, säger Vennström och fortsätter:

– Där kan vi nog anpassa oss lite mer än förra året. Förra året var det mer fullt ös framåt. Men i år kan det nog bli lite annorlunda.

Lite mer pragmatiskt?

– Det kan man nog säga. Förra året var det bara att ta hem serien som gällde, och det gjorde vi till slut. Nu är det lite mer fokus på att hänga kvar och bygga upp något på sikt. Sen om vi känner att vi löser det så kan man ändra det eftersom. Men huvudmålet är att hänga kvar.

Niklas Andersson leder från mittfältet

En av de ledande spelarna i laget i år blir Niklas Andersson. Han ser fram emot den tuffare serien, och att äntligen vara igång igen.

– Det ska bli kul att få köra igång igen efter åtta månader, Det blir kul att få möta lite bättre motstånd, säger han och fortsätter:

– Vi var obesegrade förra säsongen så jag hoppas vi få lite bättre motstånd nu så det blir lite bättre matcher.

Niklas beskriver arbetsviljan, spelsinnet och snabbheten som sina styrkor. Egenskaper som kan komma att bli viktiga när kraven höjs. Från sin mittfältsroll blir han en viktig del av såväl offensiv som defensiv. Han brukar ha vara en box-to-box spelare som är delaktig både i försvar och anfall. Men i år lär det bli mer fokus på försvaret än var det var förra säsongen.

– Defensiven behövde vi inte fokusera så mycket på förra året. Det var bara att göra mål framåt som gällde men nu möter bättre spelare och bättre fysik. Det kommer bli mer fokus på defensiven i år, säger han.

Skärhamns första match är tredje augusti hemma mot Munkedals IF.

ANNONS