På torsdag inleds SM i mountainbike som avgörs 5-8 augusti i Skatås i Göteborg. Stenungsundscyklisten Michael Olsson ställer upp i två grenar där XCO (crosscountry) på lördagen är det stora målet. På bilden står han med den cykel som förhoppningsvis ska leda till till en guldpeng.
På torsdag inleds SM i mountainbike som avgörs 5-8 augusti i Skatås i Göteborg. Stenungsundscyklisten Michael Olsson ställer upp i två grenar där XCO (crosscountry) på lördagen är det stora målet. På bilden står han med den cykel som förhoppningsvis ska leda till till en guldpeng. Bild: Tony Balogh

En cykel som kan vara SM-guld värd för Michael Olsson

Michael Olsson från Stenungsund har alltid hamnat på pallplats när han ställt upp i SM i mountainbike men alltid kommit tvåa eller trea efter sina konkurrenter.
– Målet är att komma förbi och ta guldpengen, säger han om det SM som i år avgörs den 5-8 augusti i Göteborg.

ANNONS
|

Dagen för intervjun börjar med ett kraftigt regn som snart övergår i en störtskur som gränsar till skyfall.

Inget skitväder, va? Det går att träna?

– Nej, det går att träna så länge det inte åskar och regnar för mycket. Men med det väder som är nu vet man inte om det kommer att vara så hela dagen, säger Michael Olsson som har tillgång till en träningslokal inomhus.

– Jag vill ju heller inte ut när det regnar så här, men samtidigt måste jag. Om det är blött på SM, så måste jag veta hur rötterna, stenarna och berghällarna är, säger han.

ANNONS

– Det kanske inte kommer att gå så bra som jag vill idag, men jag kommer i alla fall att kunna sladda runt lite.

Viktigt med rätt cykel

Som den tävlingscyklist på elitnivå han är förfogar Michael Olsson över flera cyklar.

Men det kostar på att ligga på topp. Den cykel Michael ska köra på i SM i mountainbike landar på ett försvarligt femsiffrigt belopp.

Tillverkare är svenska Allebike i Alingsås. På samma sätt som fotbollsspelare kan prata om fördelar med olika skomärken finns det samma tänk inom cykelsporten.

– Andra märken kan ta ganska mycket mer betalt bara för att just deras märke står på ramen, men cykeln i sig är kanske inte mycket bättre, menar Michael.

– Jag hoppas att det är den här som ska ta mig till guldet, säger han och ler.

Väntar på förstaplats

Den idag 35-årige Michael Olsson har en lång karriär bakom sig som cyklist på elitnivå. 2013 och 2014 vann han SM-guld i långlopp, 2016 tog han SM-brons på landsväg och 2018 stod han som vinnare i Cykelvasan. För att nämna några av hans meriter.

Han har också figurerat titt som tätt i olika landslagssammanhang i såväl VM som EM.

För några år sedan övergick han från vanlig cykling till mountainbike. I den senare väntar SM i mountainbike den 5-8 augusti i Skatås i Göteborg. Ambitionen är inte bara att stå på pallen.

– Sedan jag gick över till mountainbike har jag stått på pallen i varje SM. Det här är femte eller sjätte året som jag kör och jag har alltid blivit tvåa eller trea, säger Michael som kör för CK Sundet från Stenungsund.

Men inte etta?

– Nej, inte än. Vilket är störande!

Måste dina konkurrenter ge fan i att vara med?

– Ha ha, det blir svårare och svårare för det kommer yngre hela tiden och som är väldigt duktiga. En är bosatt i Uddevalla: Oscar Lind. De jag fajtas mest med är Emil Lindgren och Mattias Wengelin, säger han.

Oavsett väder är det träning som gäller för Michael Olsson. Den här dagen vräker regnet ner och just sådana förhållanden kan det också vara under tävling.
Oavsett väder är det träning som gäller för Michael Olsson. Den här dagen vräker regnet ner och just sådana förhållanden kan det också vara under tävling. Bild: Tony Balogh

– Emil och Mattias är mer startsnabba än vad jag är, men från och med andra varvet kör vi samma varvtider. Jag är ”känd” för att jag inte riktigt är med i starten. De vet att jag kommer i slutet men jag kommer inte alltid ikapp Emil och Mattias, säger han.

– Målet är att komma förbi och ta guldpengen.

Intensivt i augusti

Som det ser ut just nu ska Michael köra två klasser: short track (kortbana) på fredagen och XCO (crosscountry) på lördagen. Den senare klassen är huvudmålet för Michael.

Vad utmärker banan i Skatås jämfört med andra?

– Den är ganska hård vilket passar mig ganska bra. Jag vill inte ha det platt med mycket svängar utan mer upp och ner, säger han som föredrar att ”trampa och att få ta i”.

SM i mountainbike är den första av flera tävlingar för Michael i augusti. Torsdagen den 19 augusti är det Cykelvasan. Då åker han tillsammans med kompisen Marcus Larsson.

– Vi åker upp på onsdagen, sover över, kör loppet på eftermiddagen och så åker vi hem på torsdag natt, säger Michael.

Michael tränar mountainbike i skogarna utanför Stenungsund. Just nu förbereder han sig för en intensiv tävlingsmånad SM i mountainbike i Göteborg, Cykelvasan i Dalarna och CXM-SM i Trollhättan.
Michael tränar mountainbike i skogarna utanför Stenungsund. Just nu förbereder han sig för en intensiv tävlingsmånad SM i mountainbike i Göteborg, Cykelvasan i Dalarna och CXM-SM i Trollhättan. Bild: Tony Balogh

– På söndag den 22 augusti är det maraton-SM (XCM) i Trollhättan.

”Trappat ned”

Så mycket tävlingar utomlands har det inte blivit varken i år eller förra året. ”Jag har trappat ned lite grand” säger Olsson som fortfarande är med i Team Allebikes lag och i övrigt kör för hemmaklubben CK Sundet.

Pandemin är självfallet den stora förklaringen. Förutom att tävlingskalendern till stor delar försvann från en dag till en annan under framför allt 2020 hade flera företag inte riktigt råd med sponsring. ”Och jag levde ju verkligen på sponsringspengar”.

– Jag är inte heller jätteung längre, säger han och ler stort.

Den som följer Michael på sociala medier vet att han är sambo med Jenny Tjulander och att paret köpt hus i Stenungsund. Cykling är viktigt men kanske inte etta längre. Han har tagit ett steg tillbaka och är nöjd med det.

– Det jag har märkt och lärt mig är att man behöver en trygghet. Man måste vara bekväm i sig själv för att kunna prestera, säger Michael.

– Nu sätter jag bara press på mig själv – jag känner ingen press från någon annan. Då kan jag fortfarande leverera och då förhoppningsvis göra det i några år till.

ANNONS