Team Seasides lagkapten Ella Helgeson flyttar i juli månad till Helsingfors. Hon har tagit plats i Team Fintastic som är regerande världsmästare i synkroniserad konståkning.
Team Seasides lagkapten Ella Helgeson flyttar i juli månad till Helsingfors. Hon har tagit plats i Team Fintastic som är regerande världsmästare i synkroniserad konståkning. Bild: Tony Balogh

Ella till finska världsmästarna

Den 19-årige konståkningstjejen Ella Helgeson från Skärhamn är klar för sitt livs äventyr. I juli lämnar hon uppdraget som lagkapten i Team Seaside från Tjörn för en plats i det finska världsmästarlaget Team Fintastic.

ANNONS

Ella kom i måndags kväll hem till Sverige från ett träningsläger i Helsingfors.

– Det är ett av många lag från Helsingfors. Synkro är väldigt mycket större i Finland. Det finns väldigt många fler lag och det är en väldigt stor konkurrens, säger hon.

Att Ella nu tar plats i Team Fintastic är smått unikt.

– De har aldrig haft en utländsk åkare innan eller i alla fall på väldigt lång tid. Jag vet inte om det var andra utländska åkare som sökte, men det var flera åkare från Finland som sökte, säger Ella.

– Det är tolv nya åkare till den kommande säsongen. Några är från klubbens ungdomslag och några är utifrån.

ANNONS

Dröm i uppfyllelse

Ambitionen att kunna åka för ett utländskt lag har funnits ett tag. Drömmen förmedlade Ella redan för mer än ett år sedan i en intervju för Lokaltidningen STO när Team Seaside stod i begrepp att tävla i JVM i synkroniserad konståkning som då avgjordes i Nottingham i England.

Ella deltog i förra veckan i ett träningsläger med sitt nya lag Team Fintastic.
Ella deltog i förra veckan i ett träningsläger med sitt nya lag Team Fintastic. Bild: Privat

– Team Fintastic har en hög nivå och vann JVM det året, säger Ella.

– I synkron byts delar av laget ut varje år; det är inte samma åkare som åker varje år. Det är inget som säger att de kommer att vara så bra i år eller att man ens kommer att ta sig till JVM eftersom det är så stor konkurrens i Finland, säger hon.

Men klubbledningen vill väl antagligen bibehålla sin position?

– Det är klart man försöker. Klubben har ju varit regelbundet på VM under de senaste åren.

Kontraktet med Team Fintastic gäller för ett år. Därefter blir hon för gammal för att åka i ett juniorlag. Men klubben har ett seniorlag: Team Rockettes.

– De kom trea på VM senast. Då hade de inte varit med på VM på två år, säger Ella.

Ringde alla

Man kan ju ställa sig frågan hur en klubb i Finland vet om att det finns en intresserad åkare från Skärhamn på Tjörn?

– Jag skickade först ett mejl och berättade att jag var intresserad av att åka med laget samt att jag åkte i Team Seaside, berättar Ella som blev uppmanad att skicka inspelningar från när hon åkte.

– Efter det ville de ha en video där jag berättade om min synkrohistoria, vem jag var och varför jag ville åka för Team Fintastic, säger Ella.

Det finns fler synkrolag i Finland och konkurrensen är hög.
Det finns fler synkrolag i Finland och konkurrensen är hög. Bild: Privat

Hon fick även prata med lagets tränare. Dagen därpå kom det positiva beskedet att hon hade kommit in i laget.

Hur reagerade du? Sprang du två varv runt huset?

– Jag satt på bussen på väg hem från skolan. Jag blev jätteglad – jag ringde alla! säger hon.

– Det var ett tag sedan, i början av mars månad, men jag visste inte om jag kunde tacka ja till platsen. På grund av corona vet man ju inte säkert förrän man är där. Det kan ju hända att de stänger ner helt, säger Ella.

Men klubben vill ha Ella och Ella har tackat ja till platsen.

Flyttar i juli

Planen är att Ella flyttar till Helsingfors i juli. När hon inte åker synkro är tanken att hon ska plugga eller jobba. Hon tar för övrigt studenten om cirka en och en halv vecka.

– Jag har sökt in till skolor men man måste göra ett prov för att komma in. Alla utländska studenter måste göra det, säger hon.

Karantän kring pandemin gör att det just nu är en smula krångligt. Det bevisades inte minst av hennes besök i Finland.

– Jag reste dit med ett coronatest som jag precis hade tagit. Därefter fick jag sitta i karantän på ett hotellrum i 72 timmar. Jag fick gå på promenad men inte gå in i affärer eller så. Jag hade med mig mat hemifrån och fick frukost från hotellet till rummet, säger hon.

– Efter de 72 timmarna tog jag ett nytt test och efter tolv timmar fick jag svar. Jag bodde på hotell i fyra dagar, sedan en natt hos en lagkompis och sedan på anläggningen där träningslägret var.

Vemodigt att lämna

I Team Seaside och Tjörns Konståkningsklubb i övrigt är det många som vet om att Ella fått en plats i Team Fintastic.

Ella fångad där hon åker ute på havet nära Gunnneby på Tjörn.
Ella fångad där hon åker ute på havet nära Gunnneby på Tjörn. Bild: Privat

Är det vemodigt att lämna?

– Fruktansvärt! Jag tycker jättemycket om att åka i Seaside och har haft jättebra år där. Det känns så klart jätteledsamt att lämna.

Men jag hör ett men?

– Men samtidigt känner jag att jag är redo att få ett nytt äventyr och ta ett steg i synkrolivet.

ANNONS