Orust FC skulle ha begått seriepremiär in RFL Götaland i futsal för damer den 29 oktober men det blir nu inte av. Styrelsen har efter samtal med spelarna kommit fram till att dra sig ur seriespelet för 2022/23.
Orust FC skulle ha begått seriepremiär in RFL Götaland i futsal för damer den 29 oktober men det blir nu inte av. Styrelsen har efter samtal med spelarna kommit fram till att dra sig ur seriespelet för 2022/23. Bild: Bjorn Persson

Beskedet: Orust FC drar sig ur seriespelet i RFL i futsal

Orust FC kommer inte att ställa upp i seriespel i RFL i futsal den kommande säsongen.
– Att ta det här beslutet var tungt, säger Björn Persson, ordförande i OFC.

ANNONS
|

STO-regionen hade under säsongen 2021/22 två lag på elitnivå: Libertà FC i SFL för herrar och Orust FC i RFL Götaland för damer.

LFC meddelade tidigare i år att man inte kommer till spel alls säsongen 2022/23. Nu har Svenska Fotbollförbundet fått motsvarande besked från OFC om att laget inte ställer upp i den serie som är att betrakta som den starkaste av de tre RFL-serierna.

– Vi har i veckan meddelat fotbollförbundet om att vi kommer att ställa vår plats i RFL till förfogande, säger Björn Persson.

Förberett förbundet

Styrelsen för klubben har under en period haft en hel del samtal med spelarna samt sett över spelarbeståndet.

ANNONS

Spelarna i klubbens A-lag i fotboll utgör också basen för futsallaget. Ett flertal spelare har dragits – och dras – med skador som gör att de helt enkelt inte kan ställa upp i år för futsalspel.

– Vi tog beslutet i styrelsen i förra veckan men vi har haft uppe frågan tidigare samt förberett förbundet på att det kan bli så här, säger Persson.

Är spelartruppen informerad?

– Ja, de är informerade. Beslutet är ju taget mot bakgrund av de spelarsamtal som vi har haft. I grund och botten har vi ju en ambition om att vara med i RFL, men efter utvärderingen har vi valt att ta det beslutet.

”En bedrift av Orust”

Orust FC har spelat i RFL under ett flertal säsonger.

Är det ett smärtsamt beslut att ta?

– Ja, det är det. Jag har varit futsalengagerad – nu är det Maja (Blanck) som är huvudansvarig – och det har varit fantastiskt roligt, säger Persson.

– Det är en bedrift av Orust att ha haft spel på den här nivån. Att ta det här beslutet var tungt, det får man säga. Men vi är ju här för spelarnas skull. Det måste finnas ett underlag, säger han.

– Vi var överens i styrelsen. Det är rätt att göra så här. Vi får satsa på att komma igen.

Om OFC ställer upp med ett lag till nästa säsong är man inte garanterad en plats i RFL. Laget får i så fall börja om på en lägre serienivå.

– Som det ser ut nu blir det för vår del division 1, säger Persson.

Letar ny fotbollstränare

Maja Blanck befinner sig i USA för bland annat studier. Hon är fortfarande delaktig i styrelsen för OFC och utför sitt uppdrag på distans. Det praktiska på plats ligger dock på Björn Perssons bord.

Därmed är det också styrelsen/Persson som arbetar med tränarfrågan efter Stefan Kristensson som varit huvudtränare för såväl fotbolls- som futsallaget.

Vad är nytt i den frågan?

– Vi har en ny tränare på gång men vi vill avsluta säsongen först, säger Persson.

Han syftar på att fotbollsdamerna spelar sin sista seriematch i division 2 på lördag borta mot IF Viken.

– Vi har en stabil och bra ledarstab i övrigt som hanterar det sista. Men vi väljer inte att ta in någon ny innan säsongen är avslutad.

LÄS MER:Orust föll som dominobrickor efter mardrömsminuter – men hänger kvar ”i kavaj”

LÄS MER:Orust FC väljer elitspel i futsal för damer: ”Det står i våra riktlinjer

LÄS MER:Ingen huvudtränare för Orust FC – och snart är det premiär

ANNONS