Arkivfoto
Arkivfoto Bild: Hanna Strömbom

Undervattensdrönare ska söka efter spökgarn

I veckan råder redskapsförbud på Bohuskusten inför hummerfisket som startar 23 september. Då passar länsstyrelsen på att leta spökfiskeredskap med undervattensdrönare.

ANNONS
|

Tidigare har Länsstyrelsen Västra Götaland främst använt undervattensdrönare i forskningssammanhang.

Kommer ni att leta i vårt område?

– Både jag och nej, vi har en organisation med tillsynspersoner som verkar från Norge till Göteborg. Den här veckan ska vi prova en undervattensdrönare men vi vet inte riktigt vart än, säger David Solstorm, länsfiskekonsulent på Länsstyrelsen Västra Götaland.

Projektet med att leta efter spökfiskeredskap är treårigt och nu ska man alltså prova om man kan ha nytta av undervattensdrönare när man letar efter gamla fiskeredskap på havsbotten.

Vad är det ni ska leta efter?

– Det som är aktuellt nu är tinor. De som användes förr var gjorda av trä och bomull och de förmultnade. Nu är de gjorda av plast och står där år efter år.

ANNONS

Enligt David Solstorm är det svårt att uppskatta hur många tinor och gamla garn som ligger på botten och fortsätter att fiska. En del av dem har dessutom begravts i bottensedimentet.

– Vi får in uppgifter varje år om att fiskare förlorat tinor. Antingen har de blivit stulna eller så har man inte kunnat hämta in dem igen efter blåsväder. Det finns ingen rapporteringsplikt eller systematik överhuvudtaget, säger han.

Att Länsstyrelsen passar på nu när det råder redskapsförbud innan hummerpremiären beror på att man inte vill riskera att trassla in sig i tinor. Vädret måste också vara bra, är det för blåsigt riskerar man att slå sönder undervattensdrönaren då man kommer att söka rätt nära land.

Havsfiskelaboratoriet i Lysekil gjorde för ett par år sedan en studie om spökfiske. Den visade att ett garn som stått ute i 18 månader fortsatt fiskade med 40 procents effektivitet.

– Ett annat problem är att tinorna är självagnande. Det går in småfisk som inte kommer ut och då kommer det in mer krabbor och humrar som inte heller kommer ut.

Vad ska man tänka på som fiskare för att det inte ska bli fler spökfiskeredskap?

– Det är viktigt att hålla ordning och tänka efter före. Se till att man har tillräckligt med långa linor och att kulorna inte har för dålig bärkraft så att de sjunker till botten. Att man tänker till före hummerfisket går i gång, det är många med inte så stor erfarenhet av fiske som hoppar på tåget, säger David Solstorm.

För några år sedan förändrades reglerna kring hummerfisket och David Solstorm säger att man som fiskare har en skyldighet att ha koll på fiskereglerna innan man går ut, annars gör man något olagligt.

Läs också: Reglerna för hummerfiske skärps

Karina Hansson

karina.hansson@lokaltidningensto.se

ANNONS