Som en omålad tavla, vad träffarna som AHA-projektet ska innehålla är än lite oklart men Marie Öhman och Lena Dramsvik lovar att det blir ett varierat och innehållsrikt program. Foto Erika Olofsson
Som en omålad tavla, vad träffarna som AHA-projektet ska innehålla är än lite oklart men Marie Öhman och Lena Dramsvik lovar att det blir ett varierat och innehållsrikt program. Foto Erika Olofsson Bild: -

Träffas tillsammans för att bryta ensamheten

Vardagen kan vara ensam för många äldre, men tillsammans går det att skapa en gemenskap. AHA-upplevelser vill bryta ensamheten och har därför skapat mötesplatser för alla över 61 år.

ANNONS
|

Socialstyrelsen gör årligen en undersökning där de äldre invånarna i landets kommuner får svara på ett flertal frågor. Undersökningen för 2019 visar bland annat att det råder stor ensamhet i länet. Statistiken visar att det är en majoritet av de äldre som har hemtjänst eller äldreomsorg som känner sig ensamma.

– Många sitter ensamma i sina hus och lägenheter och vet inte vad de ska göra åt sin situation. Ensamheten tär, men är svår att ta sig ur. Att många känner sig ensamma vet man, svårare är att veta vad man ska göra åt det, säger Lena Dramsvik, idéspruta och initiativtagare till AHA-upplevelser i vardagen.

ANNONS

AHA-upplevelser är ett projekt som Lena tillsammans med tre vänner startat igång. Lena håller sedan en tid tillbaka i aktiviteter för boende vid Fyrklövern i Svanesund och Ängsviken i Henån. Där träffar hyresgästerna Lena och hennes gäng en gång i veckan för att sjunga, måla, skapa och umgås. Träffarna är mycket populära. Nu vill Lena utöka denna verksamhet till kommunens alla äldre.

– Det finns så många ensamma i kommunen. Många sitter hemma i sitt hus då partnern gått bort men det finns även de som är ensamma i en tvåsamhet. Vi vill verka för att skapa fler aktiviteter som gör att människor möts. AHA-upplevelser i vardagen skapar aktiviteter för äldre personer, som behöver lite inspiration för möten.

Tack vare pengar från Socialstyrelsen har Lena kunnat starta upp träffar på tre platser i kommunen. I Svanesund hålls träffarna i Eklunden, i Varekil träffas gänget i Svanviks Lada och i Henån är det Kaprifolgården som gäller. Träffarna vänder sig till alla som känner behov av en stunds gemenskap.

– Alla som är 61 år och äldre är välkomna. Vi har tänkt att träffas en gång i veckan på varje plats. De första tre gångerna har vi planerat verksamhet, sedan får gärna deltagarna själva komma med förslag så vi kan forma träffarna efter deras önskemål.

Helge Josefsson kommer till en träff för att prata biodling, Kurt Olsson kommer som sin figur Osvald och det blir även bildvisning om Lofoten, bingo och musikunderhållning. Aktiviteterna är gratis för alla närvarande.

– Vårt fokus är att bryta ensamheten, att få skapa en meningsfull sysselsättning för dem som av olika anledningar sitter ensamma i sitt hem.

Marie Öhman är med Lena i projektet. Marie är konstnär och har ett förflutet i Orust Teaterförening. Hon och övriga i projektet för AHA-upplevelser vill att träffarna ska skapa gemenskap och trygghet hos besökarna.

– Vi har lagt träffarna på dagtid för att det ska vara enkelt att ta sig hit. Många äldre drar sig för att bege sig ut i mörkret. Nu är träffarna när det ljust och det hoppas vi ska göra det enklare för de som vill komma.

Erika Olofsson

0303-728229

erika.olofsson@lokaltidningensto.se

ANNONS