Thordis och Lars lämnar över rodret efter 38 år

Den klassiska marinan i Almösund har fått nya ägare. Sedan september drivs verksamheten av Marstrand Yacht.
– Vi har jobbat nästan dygnet runt i alla år, men nu är det dags för annat, säger förra ägaren Thordis Berntsson.

ANNONS
|

Nyheten i korthet

• Thordis och Lars Berntsson har sålt Almösunds marina på Tjörn efter 38 år för att få en lugnare tillvaro.

• De startade Tjörns Yachtservice 1986 och har sedan dess fokuserat på underhållsservice av stora segelbåtar.

• Beslutet att sälja har vuxit fram under flera år och genomfördes i september i år.

Den hårda septembervinden sliter i riggarna så det visslar om segelbåtarna som ligger förtöjda i Almösunds marina på Tjörn. Här nere vid inloppet till den skyddade viken ligger tre marinor grannar med varandra och viken är full av guppande motor- och segelbåtar. I 38 års tid har utsikten från Almösunds marina mot Askeröfjorden varit Thordis och Lars Berntssons vardag. Men nu har marinan sålts och Thordis och Lars ser fram emot en lugnare tid.

– Lars jobbade från början på Sweden Yacht i Stenungsund. När de beslöt att lägga ner sin vinterförvaring och service 1986 fick Lars möjlighet att hyra in sig här tillsammans med Bengt Elfstedt från samma företag. Det var så Tjörns Yachtservice bildades, berättar Thordis Berntsson.

ANNONS

Segling gemensamt intresse

Hon och Lars träffades redan 1983 genom det gemensamma intresset för segling. Tillsammans har de byggt upp och drivit sin verksamhet med inriktning på främst underhållsservice på stora segelbåtar.

– Det blev så att många båtar från Sweden Yacht som hade byggts i Stenungsund hamnade här för underhåll och service eftersom Lars och Bengt hade kunskapen om just de båtarna. Men vi har under åren även haft många andra båtmodeller här. Mest stolta är vi så klart över att hela svenska flottan av kappseglingsbåten IOD ligger hos oss. Vi har själva en mahogny IOD från 1960 som vi seglar med, säger Thordis Berntsson.

Det går inte att ta miste på båtintresset hos vare sig Thordis eller Lars. Under åren har de byggt upp en nära relation till sina kunder och några har varit med från starten.

– Det blir lite så när man har kunder som stannar kvar. Några har så klart blivit oroliga nu när vi ska lämna över, men vi kommer finnas kvar ett tag framöver för att stötta upp, framför allt kommer Lars inte kunna sluta arbeta direkt, säger Thordis Berntsson och skrattar.

Har jobbat nästan dygnet runt

Beslutet att trappa ner och sälja verksamheten har grott hos paret under några år. I augusti i år gjorde Thordis och Lars slag i saken och sålde företaget till Marstrand Yachts som idag har säljkontor i Stockholm och på Marstrand. Kontoret i Marstrand kommer att flytta till Almösund.

– Det känns bra. Vi har jobbat nästan dygnet runt i alla år men nu är det dags för annat. Det blir gärna så när man är egenföretagare och gillar sitt jobb. Men nu är våra barn vuxna och vi har fått barnbarn. Nu vill vi bara vara hemma, fixa med huset, resa, segla mera, vara med barnbarnen och bara vara lediga, säger hon.

Hon berättar att från början hyrde verksamheten in sig i marinan men i april 2005 dök möjligheten upp att köpa loss allt.

– Vi gick in i affären tillsammans med vår partner Göran Baur. Annars hade det inte gått att genomföra, det var en stor ekonomisk satsning för oss, säger hon.

Under högsäsong har de haft upp mot tio anställda och förutom reparationer och service av segelbåtar har man erbjudit båtplatser och gästhamn.

Vad har varit jobbigast under de här 38 åren?

– Vårsäsongen. Den är väldigt lång när man jobbar med båtar. Den börjar i februari-mars och slutar i juni-juli.Vi har jobbat som mest under den period som är finast här på Tjörn. Vi tror och hoppas att vi kommer att få njuta av våren och lite mer ledighet framöver.

Vad har varit roligast?

– Alla möten med alla våra härliga kunder och det sociala som det gett oss. Att det vi gjort har uppskattats. Det kommer vi minnas och glädjas åt, säger Thordis Berntsson.

LÄS MER:Platsen där lutfisken har en alldeles speciell historia

LÄS MER:Till havs med havets hjältar vid Käringön

LÄS MER:Regn stoppade inte besökarna från Öppet Varv

ANNONS