Färjan Hakefjord.
Färjan Hakefjord. Bild: Bengtåke Carlson

Skärpta krav på ny färja från öarna

Nu skärper invånarna på öarna Tjörnekalv, Åstol och Dyrön kraven på att kommunen skaffar en ny färja som kan ta dagens ambulanser. KD:s gruppledare Magne Hallberg lyfter frågan till kommunledningen.

ANNONS

Magne Hallberg menar efter en skrivelse från Åstols samhällsförening att Tjörns kommun som idag äger färjorna bör ta initiativ i färjefrågan inför den upphandling som ska ske om några år för att ta fram en ny färja som ska kunna medföra dagens ambulanser. Hakefjord som är huvudfärja idag bör kunna vara kvar som reservfärja.

Hallberg vill se en projektgrupp på åtta personer som tar tag i färjefrågan och inleder diskussioner med Västtrafik och Västra Götalands-regionen. Gruppen ska bestå av fyra politiker (två från majoriteten och två från oppositionen), kommundirektören, vd:n för Tjörns hamnar samt en representant vardera från Dyröns och Åstols samhällsföreningar.

ANNONS

LÄS MER:Snart kan ingen ambulans nå skärgårdsöarna – krav ställs på ny färja

Man vill även diskutera möjligheten att förlänga trafiken på linjen mellan Dyrön och Rökan i Kungälvs kommun så att den också går till Åstol vilket kan förbättra möjligheten till ökad pendling.

Åstols samhällsförening pekar framförallt på två frågor. Dels behövs en ny färja som kan ta ambulanser och dessutom är kapaciteten på dagens färja för liten under sommartid vilket gör att man inte fritt kan lämna eller åka till öarna för att ta sig till sina arbeten.

LÄS MER:Ingen lösning klar för sjukvården till öarna

Samhällsföreningen konstaterar att till sommaren 2021 kommer den mindre ambulans som finns att tas ur bruk vilket innebär att alla ambulanstransporter till öarna upphör eftersom de större ambulanserna inte kan tas ombord på färjan Hakefjord. Man konstaterar också att dagens reservfärja Tjörn är 60 år gammal och inte lever upp till dagens standard.

Närmast väntar kommunen och samhällsföreningarna på ett svar från Västtrafik och regionen om en dialog om färjetrafiken.

ANNONS