Stellan Olson och övriga i Engewikens båtförening får vänta på besked om muddring i hamnen ska tillåtas eller inte.
Stellan Olson och övriga i Engewikens båtförening får vänta på besked om muddring i hamnen ska tillåtas eller inte. Bild: Mattias Modéen

Rättslig prövning dröjer i muddringstvist på Tjörn

Det dröjer med all sannolikhet till efter sommaren innan Svea hovrätt tar beslut om muddringstvisten vid Engeviken ska prövas rättsligt i högsta instans.

ANNONS
LocationTjörn|

Orsaken är en stor samling ärenden, samtidigt som personal jobbar hemifrån till följd av coronapandemin.

– Vi har en minskad personalstyrka på plats efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer att arbeta hemifrån, meddelar Tina Nielsen, domstolshandläggare vid Svea hovrätt.

LÄS MER:200 båtplatser kan vara räddade efter miljödom

Dessutom ska ärendet kompletteras med fler handlingar, något som de inblandade i tvisten fått till den 8 juni på sig att lämna in.

För att ärendet ska prövas rättsligt måste först domstolen meddela prövningstillstånd.

Flera mål står för tillfället på kö hos Svea hovrätt och de hanteras i åldersordning.

LÄS MER:Länsstyrelsen planerar att överklaga domen

Tvisten vid Engewiken gäller huruvida Engewikens båtförening ska få muddra i småbåtshamnen eller inte. Det växer ålgräs i hamnen och det är viktigt för havets överlevnad. Samtidigt behöver hamnen rensas för att båtarna ska kunna ta sig in till bryggorna.

ANNONS

Båtföreningen förbjöds förra hösten att muddra i hamnen efter beslut av länsstyrelsen, men vann sedan tvisten när mark- och miljödomstolen i Vänersborg avgjorde frågan.

LÄS MER:200 båtplatser i fortsatt fara på Tjörn

Det beslutet har dock överklagats till Svea hovrätt och Mark- och miljööverdomstolen av såväl länsstyrelsen som Havs- och Vattenmyndigheten.

ANNONS