Bibliotekarierna Áslaug Myrberg och Yvonne Kamne med bibliotekschef Maria Bäckersten.
Bibliotekarierna Áslaug Myrberg och Yvonne Kamne med bibliotekschef Maria Bäckersten. Bild: Tjörns bibliotek

Persisk litteratur i centrum för bibliotekens läsprojekt

Tusen och en Natt kommer till Tjörn. Biblioteken har fått 100 000 kronor för projekt som ska främja läsandet.
– Vi kommer att rikta fokus på den persiska litteraturen under det kommande året, säger bibliotekschef Maria Bäckersten.

ANNONS

Det är fjärde året som pengar går till biblioteken på Tjörn till deras projekt kring moderna klassiker. Första året kom pengarna från kommunen, men därefter har de beviljas av Statens kulturråd.

– Vi gör det här för att främja läslusten. Vi vill locka folk till biblioteken med författarbesök och intressanta föredrag, säger Maria Bäckersten.

Läsandet minskar

Biblioteken för en kamp mot trenden som visar att framförallt barn läser allt mindre. Enligt den senaste rapporten från Statens medieråd lägger barn och unga allt mindre tid på att läsa böcker och tidningar.

2020 läste 21 procent av barnen i åldrarna 9-12 år varje dag. 2012 låg siffran på 31 procent. Bland tonåringarna mellan 17-18 år läser endast åtta procent varje dag.

ANNONS

– I det här projektet riktar vi oss främst till de vuxna och hoppas att de ska bli inspirerade att läsa mer. Sedan kan de i sin tur inspirera barnen, säger Yvonne Kamne, barnbibliotekarie.

Tusen och en natt

Fokus för läsprojektet är den persiska litteraturen och dess klassiker. Starten för projektet sker i samband med festivalen Uttryckt som hålls den 17 mars.

– Sedan gör vi ett antal nedslag och avslutar året med sagoberättelsen Tusen och en natt. Vi hoppas kunna få hit många intressanta personer som är delaktiga i den här litteraturen. Det kan vara författare som blivit inspirerade i sitt eget skrivande och det kan vara översättare, säger Maria Bäckersten.

ANNONS