Pelle från Tjörn ligger bakom maskerna i succéprogrammet

TV4:s fredagsunderhållning ”Masked singer” ses av miljonpublik varje vecka. Bakom de avancerade kreationerna står en man från Tjörn: Pelle Magnestam.
– Det känns kul. Lite nervöst, säger han om att se sina skapelser i tv.

ANNONS

Pelle Magnestam växte upp på Tjörn och bodde kvar tills han fyllt 20. Efter en sväng i Göteborg och ett antal år med produktioner utomlands bor han nu i Stockholm.

Han är kreatören bakom maskerna i TV4:s succéprogram ”Masked singer”, som är inne på sin andra säsong.

Jobbet fick han bland annat genom maskerna han skapat till barnprogrammet Labyrint, berättar han.

– Det finns inte så många i Sverige som gör konstiga dräkter, så de hörde av sig och jag fick göra lite skisser som de tyckte var bra, säger Pelle Magnestam, 46.

Är totalt tolv masker

I årets säsong har figurerna namn så som Sagoträdet, Mjukglassen, Sjöjungfrun och Spelmannen. Varje mask har tagit runt en och en halv månad att tillverka.

ANNONS

Förra året låg han inte bara bakom skisserna och utseendet, utan byggde även några själv. Till den här säsongen har han fått hjälp för att få tiden att gå ihop.

– Jag har bara ritat dem i år. Jag har en hel armé av folk som hjälpt mig bygga dem. I år har jag bara byggt en mojäng, Spelmannens gatupositiv som ingen annan hann bygga, säger Pelle Magnestam.

Det är helt enkelt för mycket jobb att även sätta ihop dem på egen hand, berättar han.

– Det blir för stressigt. Plus att jag har andra uppdrag samtidigt, säger han och tillägger att programmet lett till flera jobbförfrågningar på temat kostymer och masker.

De maskerna är hans favoriter

Maskerna väger från ett par kilo upp till 15.

– Det måste vara superlätt och inte för varmt. Det är allt från aluminium till frigolit och plast, säger Pelle Magnestam, som för sitt arbete är utsedd till finalist i kategorin ”Årets visuella uttryck” på Riagalan den 17 maj.

Vilken mask är du mest nöjd med?

– Det varierar från dag till dag. Sagoträdet tycker jag väldigt mycket om. Sjöjungfrun. Och Riddaren. Till exempel, säger han.

Enligt filmdatabasen Imdb är kostymören och scenografen Pelle Magnestam känd för sitt arbete med Tjuvarnas jul: Trollkarlens dotter (2014), Arn: Tempelriddaren (2007) och Arn: Riket vid vägens slut (2008). Nyligen debuterade han också som barnboksillustratör med Labyrint: De tre nyckelstenarna.

Själv säger han så här om vad han är mest stolt över:

– Jag tycker mycket om barnprogrammet Labyrint som jag gjort alla dräkter till. Jag gjorde långfilmen Tjuvarnas jul som blev guldbaggenominerad vilket var kul. Sedan har jag projekt på gång som jag ser fram emot, men de är hemliga, säger han.

”Älskar komma dit på sommaren”

Trots att det var länge sedan han flyttade från Tjörn betyder födelseorten fortsatt mycket för honom, berättar han.

Systern bor fortfarande kvar – och föräldrarna finns inte långt därifrån i Stenungsunds kommun.

– Jag älskar att komma dit på sommaren, känna doften av riktigt hav, ligga på klipporna och bada på Lilla Brattön. Det är jättemysigt, säger Pelle Magnestam.

ANNONS